Denizlili Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mehmet Sarıgöl “yarışmada 1 milyona hak kazanan Arda Ayten, ne yazık ki, Milyoner olamayacak” diyerek nedenini açıkladı.

Sarıgöl “7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununa bağlı tarifeye göre; bu tutarın 198.848,00 TL.sı Yarışmayı düzenleyen Kuruluş tarafından Veraset ve intikal Vergisi olarak kesintiye tabi tutularak Vergi olarak ödenecek. Kalan; 801.152,00 TL.Arda Ayten’e ödül olarak ödenebilecek.

İstisna ve Muafiyetlerle Rant Gelirlerini Vergilemeyen bir bakış açısının, bilgi yarışmacısını cezalandırır gibi vergilemesi vicdanları kanatacağa benziyor.

Asgari ücretle çalışanlar dahi %20’lik vergi dilimine girerken, yüksek ücretler elde eden futbolcuların %15 oranında vergilendirilmesi, Bigi Yarışmacısının ödülünden 5.760.-TL.sine İstisna uygulayıp, 994.240 TL.sine %20 vergi uygulanması hususu, Anayasa ve vergilendirmede adillik, eşitlik ilkesi ile olan ilişkisi açısından değerlendirilmesini zorunlu kılıyor. Şans Oyunlarından kazanılan parayla, Bilgi Yarışmasından Kazanılan Ödülü aynı Vergi oranı ile vergilemek ne kadar adil..?” dedi

TOPLUMUN VİCDANINI DAHA FAZLA KANATMAYIN!

Yarışmayı düzenleyen kuruma çağrıda bulunan Mehmet Sarıgöl “çağrım, öncelikle yarışmayı düzenleyen kurumun Arda Ayten’e 1 Milyon’unu ödeyerek, vergi yükünü üstlenmesi.

İkinci çağrım; Hazine ve Maliye Bakanlığı ve TBMM’ne. Vergi Yükünün adil ve adaletli dağıtımı için, Sosyal Devlet Politikası doğrultusunda yeni bir düzenleme yapmaya ihtiyacın olduğunu kavrayarak bir adım atmaları” dedi.

VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ NEDİR?

Veraset vergisini de açıklamayı ihmal etmeyen Sarıgöl “Türkiye Cumhuriyeti tabiiyetinde bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların (ölüm, bağış ya da herhangi bir suretle) karşılıksız olarak bir kişinin mülkiyetinden diğer bir kişinin mülkiyetine geçmesi Veraset ve İntikal Vergisinin konusunu oluşturur.

Veraset yoluyla veya sair suretle karşılıksız şekilde mal iktisab edenler, iktisap ettikleri malları, 5602 sayılı Kanun kapsamında şans oyunları düzenleyen ilgili kurum ve kuruluşlar ile Yarışma ve çekilişi düzenleyen gerçek ve tüzel kişiler ikramiye kazananların ikramiyelerinden yaptıkları vergi kesintilerini bir beyanname ile bildirmeye mecburdurlar” dedi.

Editör: TE Bilişim