Altın fiyatlarındaki yükseklik nedeniyle tüketicilerin ellerindeki birikimi nakite çevirmek istemesinden dolayı kuyumcular, son yılların en düşük satışını yapar hale geldi.

Bu dönemde müşterinin satışının çok olduğunu vurgulayan Kılınç, "Tüketicinin alımı 1 ise satışı 3. Hediyelik olarak ise çeyrek altının yerine en fazla gram altın alınıyor. Vatandaş fırsatı değerlendiriyor. Ev ya da otomobil hayallerini erteleyen ve altına yatırım yapan birçok kişi için bugünler önemli bir fırsat" dedi.

Özellikle Çin'den gelen verilerin fiyatları etkilediğine vurgu yapan Ülker, şunları kaydetti:

"Yatırımcılar bu yüksek fiyatı değerlendirme çabası içindeler. Son bir aydır altının gram fiyatı 100 lirayı geçtiğinden bu yana geriye satışlar başlamıştır. Hem fiyatların yüksekliği hem de düğün sezonu olmaması nedeniyle satışlarımız eksik gidiyor. Fiyatların yüksek seyir etmesi alternatif ürünleri ortaya çıkardı. Düğün sezonunda takıya yönelik tercih edilen çeyrek altının fiyatı çok yüksek kalınca haliyle alternatif olarak özellikle 1 gram ve yarım gram altın çıkarıldı. Fiyatlar yüksek seyrettiği sürece sanıyorum daha bir çok alternatif çıkacaktır."

- Alım satım farkına rağmen yatırımcı iyi kazandı

Balıkesir Mücevheratçılar Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Recai Gürcan, altının 2016 yılına çok parlak bir giriş yaptığını belirterek, fiyatların yükselmesini beklediklerini söyledi.

Satış anlamında şubatın durgun geçtiğini ve bu ayın da benzer geçeceğini dile getiren Gürcan, düğün sezonun açılmasıyla nisan ayının sonuna doğru biraz daha hareketlenme olacağını tahmin ettiklerini anlattı.

Derneğin İkinci Başkanı İrfan Günsay da herkesin elindeki altını satmaya çalıştığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"1 Ocak'tan bu yana alım satım arasındaki farka rağmen 10 çeyrek altına yatırım yapan kişi 160 lira kazandı. 1 Ocak'ta çeyrek altında satışımız 172, alışımız 162 liraydı. Şimdilerde ise satış 197, alış 188 lira oldu. Alış ve satış arasındaki fark 16 lira şeklinde gerçekleşti. Bu farka rağmen altın 2 ayda yüzde 10'a yakın kazandırmış oldu. Satış anlamında hayatımın en düşük dönemini yaşıyorum. Bankalar bile satışlardaki düşüşün nedenini soruyor. POS makineleri çalışmayınca bankalar bize dönüş yapıp, makinelerinin neden az kullanıldığını sorguluyor. Kuyumcular müşterisini geri çevirmemek için imkanlarını kullanıyor ama zorlanıyoruz. Almamız için satmamız lazım."

- "Kredi kartına taksit sayısı artırılsın" talebi

Eskişehir Kuyumcular Odası Başkanı Ercan Arıyürek, altında yükselen fiyatların kuyumculardan çok birikimi olan vatandaşa yaradığını söyledi.

Dünya piyasalarındaki ekonomik ve siyasi gelişmelerin altında yükselişe yol açtığını ifade eden Arıyürek, "Altın fiyatları artınca kuyumcuların işlerinde ise azalma oldu. Fiyatlar yükselince alandan daha çok satmaya gelenler oluyor. Altın 2016 yılında kuyumcu esnafına iyi gelmedi. İşlerimiz düştü. Keşke altının gramı 80 lira olsa da işimiz çok olsa" dedi.

Yalova Kuyumcular Derneği Başkanı Okan Güner ise Türkiye'de son dönemlerde en önemli gündem maddesinin altın olduğunu belirterek, birikimi olan yatırımcıların "altın düşer diye" sattığını, alıcı müşterilerin ise fiyatların gerilemesini beklediğini söyledi.

Mevcut seviyelerin altın satmak isteyenler için yeterli derecede kar getirebilecek noktada olduğunu vurgulayan Güner, vatandaşların fırsatı değerlendirdiğini ifade etti.

Kütahya Kuyumcular Derneği Başkanı Ali Eğce de altın fiyatlarının yükselmesinin satışlarda düşmeye neden olduğunu söyledi.

Altın fiyatlarının ani yükselmesinin vatandaşların yastık altındaki birikimini nakite çevirmesine neden olduğunu dile getiren Eğce, şöyle devam etti:

"Altın fiyatlarında yaşanan ani değişiklikler vatandaşların aklını karıştırdı. Vatandaş altın almak yerine elindekini satıyor. Düğün ve nişan yapacaklar altın fiyatlarının düşmesini ve normal seviyelere inmesini bekliyor. Bizim beklentimiz de düğün ve nişan sezonunda altın fiyatlarının normal seviyesinde seyretmesi ve alışverişin artması. Bu dönemde kredi kartına dört taksitle altın satışı yapabiliyoruz. Taksit sayısının artırılmasıyla satışlarımızda canlanma olabilir."

Bilecik'te faaliyet gösteren kuyumcu Şevket Ünal da altın fiyatlarının yükselmesinin kuyumcular için iyi olmadığını bildirdi.

Vatandaşın yastık altından dönemlik kar satışlarına başladığını aktaran Ünal, "Şu an satışlarımız yüzde 10, alışlarımız ise yüzde 90'larda. Nakite dönen yoğun bir altın var" dedi.

Editör: TE Bilişim