Yurt içinde dünya fiyatlarında bulunamayan, hiç temin edilemeyen ya da yeterli kalitede ve üretimi yetersiz olan hammaddelerin ithal yolla temin edilmesi için Ticaret Bakanlığı tarafından sanayi kuruluşlarına Dahilde İşleme Rejimi belgesi veriliyor. DİR Belgesi için başvuran şirketlere ait Ağustos ayı rakamları açıklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete yayımlanan listede Denizli’den ise 28 firma yer aldı. İşte o firmalar:

“Ekpen, Ozanteks, Gamateks, Altınbaşak, Memişoğlu Tekstil, Kabukçu Kablo, Denese Tekstil, Egem Tekstil, Kocaer Haddecilik, Sude İplik, Kayteks, Denkim, Dost Tekstil, Çiçekçi Tekstil, Hasan Genç Kuruyemiş, Ağcabey Tekstil, Gönül Tekstil, Gökhan Tekstil, Aslı Tekstil, Promoda Tekstil, Meyteks, Makroteks, Hürsan Havlu, Altıntop Kuruyemiş, Motif Tekstil ve Nesa Tekstil”

DAHİLDE İŞLEME REJİMİ (DİR) NEDİR?

Dahilde İşleme Rejimi, ihracat yapan firmalar tarafından ihraç ürünleri üretmek için gerekli olan ve ithal edilen, bu yüzden de ithali gümrük vergisine tabi hammadde ya da girdilere gümrük muafiyeti getiren bir ihracatı teşvik sistemidir. Dahilde İşleme Rejimi, yurt içinde dünya fiyatlarından temin edilemeyen, hiç temin edilemeyen ya da üretimi yetersiz olan, yeterli kalitede bulunmayan malzemelerin gümrük muafiyetli olarak yurt dışından getirilmesine olanak sağlayarak girdi maliyetlerini azaltmak suretiyle ihracatı artırmak, ihraç ürünlerine uluslararası piyasalarda rekabet gücü kazandırmak, ihraç pazarlarını geliştirmek ve ihraç ürünlerini çeşitlendirmek amacıyla oluşturulmuştur.

Dahilde İşleme Rejiminin avantajları;

- İthalatta gümrük vergisi, KDV, ÖTV ile diğer vergi ve fonlardan muafiyet,

- Vergi, resim ve harç istisnası, KKDF istisnası,

- Ticaret politikası önlemlerine tabi olmama,

- KDV'de Tecil-Terkin sistemi çerçevesinde yurt içi alım gerçekleştirilebilmesi,

- İhracat dışında yurt içi satış ve teslimlerin de gerçekleştirilebilmesi,

- İthalatta alınması gereken vergilere ilişkin teminat indirimi olarak sayılabilir.

Editör: TE Bilişim