Denizli Sanayi Odası Başkanı (DSO) Müjdat Keçeci, Fitch’in de Türkiye’nin kredi notunu indirmesinin ardından, Türkiye “yatırım yapılabilir ülkeler” kategorisine veda ettiğini belirterek, karar ile ilgili siyasi iradenin şapkasını önüne alıp dersine çalışması gerektiği ileri sürdü. 

PAMUKKALEHABER

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından yapılan ve Türkiye’nin kredi derece notunu düşüren açıklama sonrası başka bir uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch’in yaptığı açıklama gündeme oturdu.  DSO Başkanı Müjdat Keçeci, Moody’s ve Fitch’in  Türkiye’nin kredi notunu düşürmesiyle ilgili yaptığı değerlendirmede “Türkiye yatırım yapılabilir ülkeler  kategorisine veda etti . Moody’s ardından Fitch tarafından yapılan negatif değerlendirmeler, ekonomimiz için oldukça önemli olgulardır. Fitch tarafından yapılan açıklamada, not indiriminde politik gelişmelerin ve güvenlik konusundaki endişelerin ön planda olduğu vurgulandı. Diğer taraftan artan dış finansman kırılganlığının ve kamu borcu/GSYH oranındaki bozulmaların da etkisi olduğu yetkililer tarafından dile getirildi” dedi.

MERKEZ BANKASINA ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR
Keçeci, açıklamasında sanayicilerin kafalarında oluşan  “Not değerlendirmeleri bizim için neden önemli?” ve  “ Türkiye’nin kredi notunun düşürülmesi iş adamlarını nasıl etkiler?” soruları da açıklık getirdi. Keçeci, “Tüm Dünyadaki yatırımcıların dikkate aldığı 3 uluslararası kredi değerlendirme kuruluşu var ve uluslararası yatırımların yönünü belirleyen yatırımcıların, bir ülkeye yatırım yapabilmesi için bu 3 değerlendirme kuruluşundan en az ikisinin o ülkeye “yatırım yapılabilir” notu vermesi gerekiyor. Türkiye uzun bir aradan sonra 2013’te ilk defa Moody’s ve Fitch tarafından “yatırım yapılabilir ülke” kategorisinde notlandı ve bu bizim uluslararası repütasyonumuz oldukça faydalı oldu. Bunun sonucu olarak ülkeye döviz girişi arttı, döviz kredilerinin vadeleri uzadı ve maliyetleri azaldı. Şimdi notumuzun indirilmesinden sonra bu etkiler tam tersine dönecek. Sanayicileri ilgilendiren en önemli nokta da bu değerlendirmelerden sonra kurun çok farklı yerlere gelmemesidir. Son zamanlarda farklı nedenlerle kurda yaşanan değişimler sonucu TL çok değer kaybetti. Bu hususta Merkez Bankası’na önemli görevlerin düştüğünü ve sanayicinin Merkez Bankası’ndan beklentisinin zamanında alınacak uygun tedbirler olduğunu belirtmek isterim” dedi. 

“SİYASİ İRADE DERSİNE İYİ ÇALIŞMALI”
Not indirimi sonrası ekonomistler, kredi maliyetlerinin bir miktar yükselebileceğini ancak reel sektörün bundan çok da etkilenmeyebileceğini belirtseler de Keçeci,  Türkiye’nin tekrar  “yatırım yapılabilir ülke”  seviyesine çıkartmak için siyasi iradenin şapkasını önüne alıp dersine çalışması gerektiği ileri sürdü. Keçeci,  kredi derecelendirme kuruluşları tarafından verilen kararların siyasi olduğu iddialarını da, “Kredi değerlendirme kuruluşlarının kararlarının siyasi olup olmadığı konusunda yorum yapamam ancak şöyle bir gerçek var ki tüm Dünyadaki yatırımcılar bu kuruluşların kararlarına göre yatırımlarını şekillendiriyor. Bu nedenle kararların siyasi olup olmadığı tartışmasını aşıp bir an önce çalışmamız gerektiğini düşünüyorum. Özellikle sanayi kentlerindeki altyapı problemlerini çözmemiz ve sanayicilerin önünü açmamız gerekiyor. Öncelikle kendimize yatırım yapmalıyız, sanayicimizi güçlendirmeliyiz ki bunlar ekonomimize yansısın. Bu nedenle bir an önce ekonomiyi ve yatırımları gündemin ilk maddesine taşımamız gerektiğini düşünüyorum” diye yorumladı. 
 

Editör: TE Bilişim