Koronavirüs`ün (Kovid-19) salgını tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de başta ekonomik faaliyetler olmak üzere yaşamı önemli ölçüde etkiledi. Konutlarda tüketim arıtışından kaynaklı elektrik faturaları da artarken, sanayi kuruluşları ve ticarethaneler ise düşen tüketim nedeniyle reaktif cezalarla karşı karşıya kaldı. Ekonomik faaliyetlerinin etkilendiğinin en temel göstergelerinden biri elektrik tüketimindeki düşüştür. Sokağa çıkma kısıtlamaları ve evde kalın çağrıları dolayısıyla salgınla birlikte tüketimin dağılımında da değişim yaşanmaktadır. Genel tüketim düşerken, konutlarda artış, ticarethane ve sanayide ise ciddi oranları bulan düşüşler yaşanmıştır.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Denizli Şubesi`nin Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) ve Enerji Piyasaları İşletme A.Ş.`nin (EPİAŞ) verileri üzerinde gerçekleştirdiği çalışmaya göre, salgına ilişkin önlemlerin başladığı Mart 2020 döneminde elektrik üretimi bir önceki yıla göre yüzde -0,73 oranında küçük bir oranda geriledi. Salgının etkilerinin olmadığı Şubat ayından bir önceki yıla göre yüzde 5.87`lik bir artış olduğu düşünülürse, Mart ayındaki gerilemenin düşünülenden daha yüksek olduğu ortaya çıkmaktadır.

Salgına ilişkin önlemlerden daha fazla etkilenilen Nisan ayında ise bir önceki yıla göre yüzde 16 oranında küçülme yaşandı. İçinde bulunduğumuz ve 31 gün sürecek olan Mayıs ayının ilk 16 günü baz alınarak yapılan hesaplamada ise yüzde 14`e ulaşan bir üretim düşüşü yaşandığı tespit edildi. Henüz tüketim verileri açıklanmadığı için düşüşün hangi abone gruplarında ne kadar gerçekleştirildiği bilinmemesine rağmen, konutlarda artış olduğu, sanayi ve özellikle ticarethanelerde düşüş yaşandığı varsayılıyor.

Editör: TE Bilişim