Denizli Haber - “Korona virüsü nedeniyle sağlıkta devam eden olağanüstü günler devam ederken ekonomi de olağanüstü etki altına girdi. Sanayicilerimiz, tüccarlarımız ve esnafımız yaşamadığı kötü günler ile karşı karşıya. Yapılamayan ihracat, yapılamayan üretim ve satılamayan mallar hepimizi zor günlerin içerisine sokuyor.” diyerek söze başlayan Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, dün açıklanan istikrar paketi ile ilgili sanayicilerin görüş ve beklentilerini de açıkladı.

Paketin ekonomiye bir can simidi olarak sunulduğunu belirten Keçeci “Bu paket sanayiciye, turizme, ulaşıma, esnafa, çalışanlara kadar düşünülerek sunulan mali destekleri içeriyor. Kısa vadede üretimi ayakta tutacak önlemler alınmış ve özellikle bankaların desteği açık tutulmuş görünüyor. Bankaların da bu zor durumdan etkilenmemesi için alınacak likidite sorunlarına ilişkin çözümlerin de yine mali paketin içerisinde yer aldığını görüyoruz.” dedi.

Keçeci, “Ancak bu paket, bir daha başka bir paket açıklanmayacak anlamı da taşımıyor. Zira; Denizli ihracat firmalarının, çok büyük Avrupalı firmalardan almış oldukları ve hatta üretip teslime hazır oldukları siparişleri iptal edilmiş veya belirsiz bir tarihe ertelenmiş bulunuyor. Ürünlerin müşterilere özel olarak üretilmiş ürünler olması ve bu ürünlerin teslim edilememesinin yaratacağı finansman yükünün nasıl çözüleceği ihracatçıların önünde çözümü bekleyen bir problem olarak duruyor.” şeklinde konuştu.

Teslimat konusunda yaşanan sorunlar sadece müşteri kaynaklı da değil maalesef diyen Keçeci, “Bazı firmaların üretip de göndermek istedikleri ürünleri hudutların kapanması veya çalıştırılmaması nedeniyle teslim edememesi de ciddi bir problem olarak karşımızda duruyor.” dedi.

Diğer taraftan sanayide üretimde kullanılan hammaddelerin ve ara malların fiyatlarının fahiş yükselmesi, karaborsa fiyatına satılmasının şaşkınlık yarattığına dikkat çeken Keçeci, “Yine Eximbank’a sigortalanarak gönderilen ürünlerin bedelleri ödenmediğinde bankanın ihracatçıyı kara listeye alma durumu birçok ihracatçıyı tedirgin ediyor.” diye konuştu.

Keçeci, “Bu ve buna benzer konuların ilgili bakanlık ve yetkililerce değerlendirilerek çözüme kavuşturulması bekleniyor.” dedi.

Editör: TE Bilişim