Ak Parti Ekonomi İşleri Başkan Yardımcısı Sosyal Güvenlik Uzmanı Dr. Resul Kurt, Başbakan'ın duyurduğu kamuda kadroya alınacak taşeron işçilerin kimler olacağını anlattı.

Kamuda Kadroya Alınacak Taşeron İşçilerin Kimler Olacağı Netleşti

Taşeron işçilerin dört gözle beklediği haberi dün Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ak Parti Grup Toplantısı'nda verdi. Ancak kararın kimleri, nasıl ne şekilde kapsayacağı merak konusu oldu.

1 Kasım seçimleri öncesinde ve 64. Hükümet Programında kamu kurumlarındaki alt işverenlik işleri çerçevesinde asıl işlerde çalışanların, kamuda istihdam edilmesine yönelik düzenleme yapılacağını belirten hükümet harekete geçti.

Ak Parti Ekonomi İşleri Başkan Yardımcısı Sosyal Güvenlik Uzmanı Dr. Resul Kurt   taşeron işçilere kadro kararını değerlendirdi.

PEKİ  TAŞERON İŞÇİ NEDİR?

Alt işveren veya taşeron olarak adlandırılan işyerleri, kamu kurum ve kuruluşlarında başta temizlik, güvenlik, hasta yönlendirme, hizmet elemanı gibi işlerde bir ihale veya pazarlık usulü iş yapan, eleman çalıştıran şirketlerdir. Çalışma hayatında günümüzde en çok sorun yaşanan konulardan birisi de alt işverenlik uygulamasıdır.

KADROYA KİMLER, NE ZAMAN ALINACAK?

Kamuda yaklaşık 700 bini aşkın taşeron işçisi çalışmakta olup, bunun da yaklaşık 170-200 bin kişisi asıl işlerde çalışıyor. Asıl işlerde çalışan bu işçiler mart ayı sonuna kadar TBMM gündemine gelecek bir yasal düzenlemeyle kadroya alınacak.

"ÖNCE ASIL İŞ SONRA YARDIMCI İŞ ÇALIŞANLARI"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ak Parti Grup Toplantısında yaptığı açıklamada, asıl işlerde çalışan taşeron işçilerle ilgili çalışmaların tamamlandığını ve bu kişilerin kamuya alınacağını belirterek, ister asıl iş olsun, ister yardımcı iş olsun, tüm taşeron işçilerinin kamuda aynı yerde sözleşmeli eleman olarak çalışmaya devam edeceklerini müjdeledi. Yani, asıl işler dışındaki yardımcı işlerde çalışanlar için de büyük bir müjde verilmiş oldu.

 

"1 KASIM'DAN ÖNCE ÇALIŞANLAR İÇİN GEÇERLİ"

 

En çok merak edilen sorulardan birisi de 1 Kasım 2015 tarhinden sonra işe başlayan vatandaşların bu karardan yararlanıp yararlanamayacağıydı. 1 Kasım 2015 tarihinden önce çalışmakta olanlar, özel sözleşmeli olarak aldıkları ücretle beraber çalıştıkları yerlerde çalışmaya devam edecekler. Yani, 1 Kasım 2015 tarihinden sonraki işlerde çalışan taşeron işçiler açısından bu yönde bir değişiklik olması beklenmiyor. Buna ilişkin olarak yasal bir düzenleme yapılması gerekiyor. TBMM'de buna ilişkin yasa çalışmalarının birkaç ay içinde tamamlanması halinde taşeron işçiler özel sözleşmeli olarak aldıkları ücretle beraber aynı işyerinde çalışmaya devam edecekler.

 

MAAŞ VE ÖZLÜK HAKLARI

 

Maaş veya özlük hakları yönünde bir farklılık olması beklenmiyor. Aynı işte ve aynı özlük haklarıyla çalışmaya devam edilecek, maaş ve özlük hakları taşeron firmalar yerine kamu kurumları tarafından yerine getirilecek. Belediye ve özel idarelerdeki taşeron işçiler içinse ilgili kurumların kuracağı şirketler aracılığıyla istihdam yapmaları söz konusu olacak.

 

SINAV YAPILACAK

 

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yaptığı açıklamaya göre kamuya alınacak personelin 12 ay boyunca görev yapıyor olması şartı aranacak. 3, 6 ay gibi geçici hizmetler kapsamında çalıştırılan personel kanun kapsamına girmeyecek. Kamuya geçişte kişinin mesleği ve kamu hizmetini yapabilmesi için gerekli bilgi ve donanıma sahip olup olmadığını belirlemeye yönelik sınav yapılacak. Sınavın ayrıntıları tasarıda belirlenecek. Taşeron işçiler atanmaları halinde geçmişe dönük hak talebinde bulunamayacak. Belediye ve il özel idarelerinde kapsama dahil olacak taşeron personel, bu kurumların şirketlerinde istihdam edilecek.

Editör: TE Bilişim