Küf hastalığı sonrası fiyatları artan soğana yeni zam sinyali geldi. Mevcut ürünlerde depolarda yaşanan firenin yanı sıra ihracatın da etkisi olduğunu kaydeden Türk Hal Federasyonu Başkan Vekili Halil Öztürk‘ün, " soğanda bahar sezonuna yani yeni ürünlerin çıkmasına kadar fiyat artışı devam eder" dedi.
Konuyla ilgili Türk Hal Komisyonu Başkan Vekili Halil Öztürk‘ün Pamukkalehaber.com’a yaptığı açıklama yaptı. Konuyla ilgili açıklama yapan Öztürk; “soğan fiyatlarının artışındaki baş sebep üretimin düşmesi, kalitenin düşmesidir. Bu yıl soğanda Mavi Küf adında bir hastalık ortaya çıktı. Bu hastalık soğanın çürümesine sebep oluyor. Geçtiğimiz yıllarda böyle bir hastalık yoktu. Bu yıl meydana geldi. Tabi ki önümüzdeki yıl bunun tam tersi olabilir. Bugün toptancıda 1 kilo soğan 1,50-2 TL arasında değişiyor. Şu anda gündemde Hal Yasası ve Tarım Politikası var. Soğandaki fiyat artışının sebeplerinden birisi de yasanın yanlış yapılması ve uygulanmasıdır” dedi.

SOĞAN 10 TL’Yİ BULABİLİR

Soğanların 9. ve 10. Ayda depolandığını belirten ilgili Türk Hal Federasyonu Başkan Vekili Halil Öztürk “15 Nisan’a kadar üretim yapılmaz, depodaki soğanlar kullanılır. Ama şu anda depolardaki soğanlar çürümeye başladı. Soğanını depolayan üretici panikledi ve bir an önce elindeki ürünü satma derdine düştü. Böyle devam ederse Şubat-Mart aylarında ülkemizde soğan kalmayacak ve soğan fiyatları 10 TL’yi bulabilecek. Soğandaki bu açık ithalat ile karşılanabilir. İran, Gürcistan, Ukrayna gibi ülkelerden ithalat yapılabilir. Bu konuda devletimize önemli görev düşüyor. Soğandaki bu artış diğer sebze ve meyve fiyatlarını etkilemiyor. Çünkü her ürünün kendine göre özellikleri, çeşitleri, hastalıkları var. Her ürünün fiyatı kalitesine ve cinsine göre değişir” dedi.

Editör: TE Bilişim