Haber: Gökhan Emren

Denizli Sanayiciler ve İşadamları Derneği (DESİAD) Başkanı İsmail Okan Konyalıoğlu, yerli araba atılımı ile ilgili Pamukkale Haber'in sorularını yanıtladı. Son günlerde gündemde olan yerli araç fabrikalarının kurulacağı şehirlerle ilgili de konuşan Konyalıoğlu, tüm samimiyetiyle sorulara cevap verdi. 

''Denizli, orta ve uzun vadede böyle bir projeyi kaldırabilecek kapasite ve potansiyele sahiptir.''

Yerli araba ile ilgili fabrikanın Denizli'ye kurulabilme ihtimaliyle ilgili sorumuzu cevaplayan Konyalıoğlu,''Yerli araba üretimi, önemli bir stratejik yatırım projesidir ve önemli ölçekte ekonomik hareketlilik yaratabilecek potansiyele sahiptir. Ancak, yatırımın uzun vadede ekonomik ve gerçekçi olması için ulusal ve uluslararası pazardan pay kapma kabiliyetinin yüksek olması gerekmektedir. Bahsettiğim rekabet gücü, mevcut mühendislik ve işçilik becerimizin teknolojik yatırımla ve alternatif yakıtla entegre olabilmesine bağlıdır. Denizli, orta ve uzun vadede böyle bir projeyi kaldırabilecek kapasite ve potansiyele sahiptir. Özelde bakıldığında Çardak Organize Sanayi Bölgesi alt yapısal anlamda böyle bir projeye hazırdır.'' dedi. 

''Ekonomik ve sosyal alanda şehri derinden etkileyecek topyekün kalkınmada çarpan etkisi yaratır.''

Denizli ekonomisine projenin katkısını anlatan Desiad Başkanı,''Sanayi, üniversite ve kamunun ilgili unsurları yerli araba üretimi projesi için biraraya gelir ve bu projeyi şehrin, bölgenin, Türkiye’nin ortak projesi olarak algılarsa proje başarıya ulaşır ve ilimize çok da faydalı olur. Sanayi kültürü olarak, iş yapma modeli olarak Denizli’ye uluslararası arenada rekabet gücü katar. Ekonomik ve sosyal alanda şehri derinden etkileyecek topyekün kalkınmada çarpan etkisi yaratır.'' açıklamasında bulundu. 

''Böyle bir projenin Denizli’ye gelmesinin makul ve mümkün olmayacağını değerlendiriyorum''

Denizli'nin coğrafi konumu ile projenin olabilitesini anlatan Konyalıoğlu,''Ancak, büyük resme bakıldığında; Türkiye'de sanayinin merkezi olan Marmara Bölgesi ve ülkenin otomotiv üretim üssü konumundaki Bursa, Kocaeli gibi iller, yine bu tür çalışma kültürüne yatkın ve bu ölçekte iş yapmayı deneyimlemiş İzmir, Manisa gibi iller varken, bu illerde büyük imarlı sanayi bölgeleri varken duygusal anlamda çok arzu etsem de böyle bir projenin Denizli’ye gelmesinin makul ve mümkün olmayacağını değerlendiriyorum. Yerli araba üretimi projesinin yukarıda saydığım illerin dışında bir bölgede hayata geçirilmesi,  bölgeler arası gelişmişlik farkının kapatılması için fırsat gibi görünse de bu gündemin daha ziyade politik ve sosyal arenada dillendirilebilecek bir enstrüman olduğunu düşünüyorum.'' ifadesinde bulundu.

Editör: TE Bilişim