EKONOMİ Bakanı ve Ak Parti Denizli birinci sıra milletvekili adayı Nihat Zeybekci, seçim bölgesi Denizli'de Organize Sanayi Bölgesi'nde fabrikaları gezdi. İhracattaki düşüşü değerlendiren Bakan Zeybekci, bu yıl için 18-20 milyarlık bir düşüşü beklediklerini, ikinci yarı piyasaların toparlanacağını öngördüklerini kaydetti.

Seçim çalışmalarını sürdüren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli'deki Organize Sanayi Bölgesi'nde fabrikaları gezdi. İşçilerle sohbet eden Bakan Zeybekci, seçimlerde destek istedi. Ardından Bakan Zeybekci, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin Mayıs ayı ihracat rakamlarına göre ihracatta düşüş yaşandığına yönelik bir soruya yanıt veren Bakan Zeybekci, şunları söyledi: "Sadece Mayıs ayına bakacak olursak ihracatta yüzde 19 civarında bir eksilme var. İlk beş aylık olarak bakacak olursak yüzde 8.3'lük bir azalma var. 12 aylık periyoda bakacak olursak da yüzde 2.3 civarında toplamda bir azalma var. 2015 Ocak ayında 2014 ihracatını değerlendirirken, 2015 öngörülerimizi ortaya koyduk. 2015 öngörülerimizde ortalama dolar- Euro paritesinin 1.14, petrol fiyatlarının 65 dolar ortalama olması halinde ihracatımız ile ilgili öngörülerimiz vardı. Yani paritenin, doların Euro karşısında değer kazanmasının, hammadde fiyatlarının etkisiyle 2015 yılı içinde 18-20 milyar civarında ihracatta düşme olacağını bekliyorduk. Şu anda yaşadığımız rakamlar da tam anlamıyla beklentiler doğrultusunda. Bu ikinci yarıda toparlanacaktır. İhracatta aylık düşmeler bu kadar yüksek oranlı olmayacak. İthalatımızda daha yüksek oranlarda bir düşme; toplamda 40 milyar dolar civarında, ithalatımızın düşmesini bekliyoruz. İhracat düşüyor, ama Türkiye, bundan sonra cari açık sorunu yaşamayacak."

Bakan Zeybekci, ihracatın bir an önce toparlanıp, 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefinin tutturulacağını sözlerine ekledi. 

Editör: TE Bilişim