Denizli Haber - Emekli zammında son dakika gelişmeleri yakından takip ediliyor. Yıl sonuna girilmesiyle ocak ayında yapılacak zam sonrasında emekli maaşının ne kadar olacağı ve emekli maaş zammı oranı araştırmaları hız kazandı. Emekli zammı ile ilgili refah payı sinyali de gündeme geldi.

TÜİK tarafından açıklanan aralık ayı enflasyon verileri ile emekli maaş zammında 5 aylık oran netlik kazandı. 2023 yılının ilk ayı olan Ocak ayında 6 aylık oran ile emeklilerin alacağı zam oranı kesinleşecek. Peki, "2023 ocak emekli maaş zammı ne kadar, yüzde kaç olacak?" İşte emekli zammı son dakika gelişmeleri ile en düşük emekli zammı hakkında merak edilen güncel bilgiler...

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN EMEKLİ ZAMMI AÇIKLAMASI! 

Kabine Toplantısı'nın ardından kamera karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan gündeme dair birçok konuya değindi. Emekli zammı açıklamasından öne çıkanlar ise şu şekildeydi:

Yıllık enflasyonun birkaç ay içinde yüzde 40'lı rakamlara ineceği ortada iken hala etiketlerin başka hesaplarla belirlenmesi doğru değildir. Asgari ücret, memur ve emekli maaşları başta olmak üzere çalışanların refah seviyelerindeki gerilemeyi telafi etme yönündeki gayretlerimizin enflasyon maskesi arkasına sığınan haramzadeler tarafından akamete uğramasını izleyemeyiz.

EMEKLİ ZAMMINDA SON TAHMİNLER

SSK ve Bağ-Kur emeklilierine Temmuz ayından itibaren 5 aylık enflasyon artış oranına göre en az yüzde 14,04 zam gelecek. Kesin zam tutarı ise Ocak ayında Aralık ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla belli olacak.

Memur emeklilerine ise bu tabloya göre en az 15,11 zam yapılacak. Tıpkı SSK ve Bağ-Kur emeklileri gibi memur emeklilerinin de Ocak ayında Aralık ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla maaş zamları netelşemiş olacak.

MAAŞ ZAMMI SENARYOLARI

Enflasyon olasılıklarına göre ocak ayında SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına yapılacak artış oranları şöyle olacak:

Yıllık enflasyon Maaş artışı

Yüzde 65,2 Yüzde 16,05

Yüzde 70,5 Yüzde 19,75

Yüzde 73,7 Yüzde 22,03

Yüzde 78,6 Yüzde 25,45

MEMUR ZAMMI NE KADAR OLDU? 

Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'nde yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 66.80 oldu. Bu beklenti gerçekleşirse zam oranı yüzde 18.27 olacak. Böylece en düşük memur maaşı 9 bin 105 liradan 10 bin 768 liraya, en düşük memur emeklisi maaşı 6 bin 78 liradan 7 bin 188 liraya çıkacak. Yıl içinde biri ocak diğeri de temmuz olmak üzere iki farklı dönemde zam alan emekliler ve memurların alacakları net maaş zammı 3 Ocak'ta açıklanacak aralık ayı enflasyon verisiyle belli olacak.

Memur ve memur emeklisi için yılın ilk 6 ayı baz alınarak açıklanan temmuz zammı yüzde 41,69 olmuştu. Memur ve emeklinin ocak zammına ilişkin ipuçları gelmeye devam ediyor. Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'nde yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 66.80 oldu. Bu orana göre yılın ikinci yarısındaki enflasyon yüzde 17.17 olarak gerçekleşiyor.

Böylece memur ve memur emeklisini zammı yüzde 18.27 olacak. Yüzde 18.27 artış tahminine göre en düşük memur maaşı 9 bin 105 liradan 10 bin 768 liraya, en düşük memur emeklisi maaşı6 bin 78 liradan 7 bin 188 liraya çıkacak.

REFAH PAYI ARTIŞI OLACAK MI? 

Enflasyonda özellikle son bir yılda yaşanan yüksek artış dolayısıyla ücretlilerin alım gücü azaldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla enflasyonun maaşlarda yarattığı tahribatı gidermek amacıyla refah zammı yapılması için çalışma yürütüldüğü bir süre önce kulislere yansıdı.

AK Parti hükümetleri döneminde 2003, 2004, 2005, 2010 ve 2011 yıllarında emekli aylıklarına refah payı zammı yapıldı. Refah zammı 2003 yıllında seyyanen artış şeklinde gerçekleşirken, diğer yıllarda genellikle düşük aylıklara daha yüksek olmak üzere oransal artış şeklinde yapıldı.

Bu yıl 3 bin 500 lira olarak belirlenen en düşük emekli aylıklarının da gelecek yıl yükseltilmesi bekleniyor.

Emekli ve memur Ocak zammı için yaklaşık 2 hafta kaldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı öncülüğünde emekli ve memur maaşları için sosyal refah düzenlemesi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Milyonların en çok merak ettiği iki soru, 'En düşük emekli maaşı ve memur maaşları ne kadar olacak' konuları oldu.

EMEKLİ VE MEMUR ZAMMI 2023 NE ZAMAN AÇIKLANACAK? 

SSK ve Bağ-Kur emeklisi ve memurların yeni maaşları Aralık ayı enflasyon rakamlarının Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından duyurulmasının ardından belli olacak. TÜİK'in Aralık ayı enflasyon rakamlarını 3 Ocak Salı günü açıklaması bekleniyor.

MERKEZ BANKASI YENİ SONUÇLARI DUYURDU 

Merkez Bankası, reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 44 katılımcıyla gerçekleştirdiği Aralık ayına ilişkin 'Piyasa Katılımcıları Anketi' için yeni sonuçları açıkladı. Buna göre yıl sonu enflasyon oranı beklentisi yüzde 66,80 oldu.

Editör: Tahir Aygün