Denizli Haber - Emeklilikte Yaşa Takılanların durumu çözüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan EYT'nin detayları şu şekilde; 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar EYT kapsamına giriyor. Bu tarihten sonra hizmet başlangıcı olanlar ise düzenlemeden yararlanamayacak. Erdoğan`ın açıklamasına göre, emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak.

1999 öncesi işe girişi olanlardan kadınlar için 5 bin prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi, erkekler için 5 bin prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi gerekiyor.

EYT NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

EYT düzenlemesi son şeklini aldı ve TBMM'ye sunulması bekleniyor. Bakan Vedat Bilgin düzenleme hakkında, ''Ocak ayı içinde Meclis'e takdim edeceğiz.'' ifadelerine yer verdi.

EYT'LİLER İLK MAAŞI NE ZAMAN, NE KADAR ALACAK?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar kapsamına girenlerin henüz ilk maaş tarihine dair net bir tarih bulunmuyor ancak ocak ayında Meclis'te görüşüldükten sonra kısa süre içerisinde yasalaşarak şubat ayı içerisinde ilk maaşların alınabilmesi bekleniyor.

Milliyet Yazarı Cem Kılıç, EYT'lilerin maaşları hakkında, ''EYT ile gelen emekli normal emeklilik koşullarından hiçbir farkı yok. EYT yeni bir aylık bağlama sistemi getirmiyor. Bu bağlamda kişinin emekli aylığını belirleyecek olan prim günleri ve üzerinden prim yatırılan kazançlarıdır. Bu kazançların seviyesi emekli aylığını tespit eden temel unsur olacaktır. Emekli aylığı belirleme yöntemi tektir. Yeni bir hesaplama formülü geliştirilmiyor. En düşük emekli aylığının ne olacağı ocak ayında belli olacak. Taban aylık yükselirse yeni emekli olacaklar da bunda etkilenecektir.'' demişti.

Bakan Bilgin ise, ''Burada kimsenin maaşında hiçbir kısıntı olmayacak. Herkes hak ettiği maaşı alacak. Nasıl hesaplanıyorsa öyle. Ne zaman başlayacak. İlk maaşlar ne zaman alınacak? Meclis'in kararı ile belli olacak.''ifadelerine yer vermişti.

Editör: Tahir Aygün