Denizli Haber - EYT düzenlemesinin hayata geçmesine sayılı günler kaldı. Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi AK Parti'de milletvekillerinin imzasına açıldı. İmzalar tamamlandıktan sonra Meclis Başkanlığı'na sunulacak.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan CNN Türk muhabiri Duygu Ayaz Bayram şu ifadeleri kullandı: "EYT düzenlemesi ve yanında iki farklı düzenleme ile birlikte toplam 3 kanun teklifi TBMM’de AK Parti grubunda imzaya açıldı. Henüz EYT Meclis Başkanlığı’na sunulmadı. AK Parti grubunda imzaya açılan yasa teklifleri arasında.

Hatırlanacağı üzere Meclis’e ne zaman geleceği merak ediliyordu. Çalışma Bakanlığı tarafından teknik çalışmalar tamamlanmıştı. Edindiğimiz bilgiye göre Meclis Başkanlığı’na henüz sunulmadı ancak AK Parti grubunda imzaya açıldı.

Bakan Nebati geçtiğimiz saatlerde TBMM’ye geldi. AK Parti grubunda milletvekillerine bilgilendirme yaptı. 2.5 saat süren bir toplantıydı. Bakan Nebati EYT ile ilgili önemli bir mesajı vardı. EYT ile ilgili mesajında “maliyetin tamamı kasamızda hazır duruyor” ifadelerini kullandı. Milletvekillerine “Siz yasayı geçirince parayı vereceğiz rahat olun” ifadelerini kullandı.

Bakan Nebati, “Bu yılın bütçesinin EYT’yi karşılamış olması başlı başına bir başarıdır” ifadesini kullandı. Bakan Nebati, “Şu an EYT, emekli zammı, memur maaşının artışı hepsinin de parası Hazine’de duruyor” ifadesini kullandı.

Peki staj ve çıraklık süreleri başlangıç sayılacak mı? AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin merak edilen soruyu cevapladı.

STAJ VE ÇIRAKLIK SÜRESİNİN SİGORTA BAŞLANGICINA DAHİL EDİLMESİ DURUMU OLABİLİR Mİ?

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Şu anda yok gibi görünüyor. Sunumu aldığınızda ne kadar ağır bir sorumluluk olduğunu görüyorsunuz. Bu gerçekten çok önemli bir düzenleme, sadece bugün için değil Türkiye’nin 40-50 yılına etkisi olacak bir düzenleme yapıyoruz. Gönül ister ki mümkün olduğunda bu alanı genişletelim. 1999 yapıyorsunuz bir günde kaçırdım diyen var. 2000 ile ilgili EYT kampanyası başlatanlar var.

O yüzden bu dengeyi çok iyi tutmamız lazım. Devlet dediğimiz şey biziz. Hepimiz ortak bütçesi bu, önce elzem olanları yapmamız lazım."

İLK MAAŞ 1 MART’TA

Öte yandan EYT’deki prim borçlanmasının borç yapılandırma paketi kapsamına girip girmeyeceğine ilişkin soruya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, şu yanıtı vermişti:

“Bizim borçlanmamız çok farklı, EYT kapsamındaki borçlanmalar bunun içinde değil. Onun borçlanması tamamen bizim geçerli olan kanunumuza göre yapılan bir şey. Mesela sen gelip ‘5 bin prim gününü dolduramıyorum veya 9 bin prim gününü dolduramıyorum, 1000 gün eksiğim var, yapılandırayım’ diyemezsin. Mevcut kanuna göre diyemiyorsun. Çalışacaksın 1000 gün daha, böyle bir borçlanma yok. (Bağ-Kur’lular için ‘ihya’ devreye girebilir mi?) Yok, EYT için devreye giremez. EYT’de bilfiil çalışmış olmalı. Yazılıp çizilenler doğru değil.”

Öte yandan Bengü TV’de canlı yayına katılan Bilgin, “EYT’lilerin Mart’ın 1’inde ilk maaşlarını alabilecekleri bir düzenleme Meclis’ten çıkacak diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Editör: Tahir Aygün