Denizli Haber - Psikiyatri AD Öğretim Üyesi AMATEM Merkez Müdürü Doç. Dr. Tuğçe Toker Uğurlu konuyla ilgili açıklamalarda bulundu ; 2022 Avrupa Uyuşturucu Raporu’nda belirtildiği gibi  “Her Yerde, Her Şey, Herkes” olarak özetleyebileceğimiz şekilde; günümüzde uyuşturucu madde sorunlarının etkisini her yerde, doğrudan veya dolaylı olarak herkes üzerinde görebilmekteyiz. Ayrıca tüketim modellerine baktığımızda psikoaktif potansiyeli olan her şeyin bilinçli ya da bilinçsiz olarak tüketilebildiğini, uyuşturucu pazarında yer bulabildiğini görmekteyiz. 2020 yılı verileri incelenerek hazırlanan raporda Türkiye ve Norveç verilerinin de dahil edildiği Avrupa Birliği ülkelerinde yasadışı uyuşturuculara bağlı doz aşımı ölümlerinin sayısı yaklaşık 6500 olarak bildirilmiştir. Bunların için de %74’ü eroin nedenli gerçekleşen ölümlerdir. Her geçen gün ülkemizde ve dünyada uyuşturucu madde kullanımına bağlı ölümler ve suçlar artmaktadır.

Uyuşturucu ile mücadelede tedavi ayağında hizmet veren PAÜ AMATEM birimi alkol ve madde kullanım bozuklukları tedavilerinin yapıldığı bir kliniktir. Hem kadın hem erkek hastalara, yataklı ve ayaktan tedavi hizmeti verilmektedir. Uygulanan ilaç tedavilerine ek olarak bireysel ve grup psikoterapileri (psikodrama), motivasyonel görüşme, uğraş terapileri, spor ve sanat faaliyetleri, hasta ve ailelerine yönelik SAMBA (Sigara, Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Programı) psikoeğitimleri yapılmaktadır.

Günümüzde uyuşturucu ile mücadelede her vatandaşın üzerine düşen sorumluluklar vardır. Bu konuda verilebilecek en güzel örneklerden biri ise Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın “UYUMA Projesi”dir. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün tamamen yerli ve milli bir yazılımla gerçekleştirdiği, akıllı telefonların sanal mağazalarından ücretsiz olarak temin edilebilen “UYUMA Uygulaması” aktif hale getirilmiştir. UYUMA projesi, teknolojik imkânlar aracılığıyla uyuşturucu ile mücadelede vatandaş duyarlılığını oluşturmak, toplumsal sorumluluk bilincine uygun şekilde ve daha etkin hale getirmek suretiyle kalıcı ve güçlü bir mücadele ortamı oluşturmak amacıyla hazırlanmış olup; uyuşturucu suçlarına daha seri müdahale imkânı sağlanması hedeflenmiştir. Sokakta gördüğü uyuşturucu ticaretini polise bildirmek isteyen vatandaş, uygulamadaki butona basarak ihbarda bulunacak. Sisteme konum bilgisiyle birlikte düşen ihbar, bölgeye en yakın ekibe iletilecek. İhbarcının kimliği kesinlikle gizli tutulacaktır.

Uyuşturucu ile mücadelenin ancak emniyet, sağlık, eğitim birimleri ve vatandaşlar olarak hepimizin el ele vermesi ile kazanılabileceğini belirten Doç. Dr. Toker Uğurlu tedaviler ile başarılı olacaklarına inandığını bildirdi.

Editör: TE Bilişim