Denizli Pamukkale İlçesi’nde eğitim öğretim veren Adil Demireren Mustafa Musoğlu İlkokulu öğrencileri 4.Sınıf Üretim, verimlilik, kültür temalarını yerinde incelemek ve kültürümüzü yerinde görmek amacıyla Serinhisar, Yeşilyuva ve Yatağan yerleşim yerlerine bir gezi düzenlediler. Üreten Türkiye’nin üreten gençliğini yetiştirmek tek kurtuluşun eğitim başka yolu yok diyen okul öğretmenleri ve idaresi çok yararlı ve anlamlı gezi tertiplediler. Gezinin ilk ayağı Serinhisar Bilişim ve Gelişim Derneğinin Tıbbi Aromatik Bitkiler Atölyesi oldu. SEBİGED Başkanı Emine Kobaş’tan birbirinden yararlı bilgiler edinen öğrenciler aynı zamanda girişimcilik ruhunu da kazanmış oldular.

Gezinin ikinci ayağı leblebinin başkenti Serinhisar leblebisinin üretildiği örnek bir atölyeyi ziyaret ettiler. Ersancak Kuruyemiş işletmesinin sahibi Cemal Kobaş’tan leblebi nasıl üretilir, işlem basamakları, pazarlaması ve birçok bilgiler kendi anlatımıyla öğrencilere aktarıldı.

Gezinin üçüncü ayağı üretmeyi ve emeği kutsal bilmiş yaklaşık üç yüz yıldır debbağcılık (dericilik) mesleği ve ayakkabıcılıkla uğraşan Türkiye ekonomisine katkı sağlayan Yeşilyuva ayakkabıcıları ziyaret edildi. Adını ahilik kültürünün kurucularından Ahi Kayser’den alan eski adı Kayser olan yerleşim yerinde yediden yetmişe ayakkabıcılıkla uğraşan yöreye ait ayakkabıcılık zanaatı hakkında işletme sahiplerinden Mehmet Çöllü,  M. Ali Alper ayakkabı yapım aşamalarını tek tek öğrencilere anlattılar.

Gezinin dördüncü ayağı olan Yatağan Mahallesine geçildi. Adını Selçuklu döneminde bu bölgeye yerleşen Türkmenlerden Yatağan Baba’dan alan ve Yatağan palası ile ünlü yerleşim yerinde bıçakçılık, makas, çan, çakı vb. konularında Yağan Mahallesi muhtarı Kamil KÖPRÜLÜ birbirinden değerli bilgiler verdi. İşletme sahibi Muhittin Erduran öğrencilere işletmesini gezdirdi. Öğrenciler bıçak, makas, çakı gibi ürünlerin nasıl yapıldığını bizzat yerinde görmüş oldular. Daha sonra öğrencilere yöre yemek kültürü olan pişi ikramında bulunuldu.

Gezinin son durağı yine Yatağan’da birbirinden değerli, öz kültürümüz olan Anadolu Türkmen kültürünü yansıtan ve kendi olanaklarıyla evini müzeye dönüştüren Aşık Hüseyin Kocakaya’nın müzesine geçildi. Öğrenciler hayatlarında ilk defa gördükleri atalarının kullanmış olduğu eşyaları hayranlıkla izlediler, not aldılar.

Geziden öğrenciler ve veliler çok memnun olduklarını dile getirdiler. Çocuklarının böyle yararlı, hayatlarında ihtiyaç olacak bilgileri bizzat yerinde görmeleri, yaşamaları eğitimsel açıdan çok yararlı olduğunu vurguladılar. Geziyi düzenleyen okul idaresine ve öğretmenlerine çok teşekkür ettiler. 

Editör: TE Bilişim