Denizli Haber - Sivil Düşün Hareketlilik ve Ağ Oluşturma Desteği kapsamında, Almanya Münih’te Artans Pflegedienst, Stiftung Pfeningparade, Albrechtschnitterschule in Peiting Herzogsägmühle Albrecht-Schnitter-Schule, Hollanda’da Aveleijn ve Spar market ziyaret edildi. Engelli hakları aktivisti Adem Kuyumcu danışmanlığında, Denizli Otizm Derneği yönetim kurulu üyeleri Dudu Karaman Dinç, Sümra Çelik, Zeynep Yamacı ve Burcu Bilik’in katılımıyla gerçekleştirilen ziyaretin ardından hazırlanan rapor kamuoyuyla paylaşıldı.

Almanya ve Hollanda’daki merkezlere gerçekleştirdikleri ziyaretlerden çok etkilendiklerini ifade eden DOD Başkanı ve İletişim Koordinatörü Dudu Karaman Dinç şunları söyledi: ‘’Münih’te ziyaret ettiğimiz habilitasyon merkezi iki büyük binadan oluşuyor. Bunlardan biri anasıfından başlayan ve liseyi de kapsayan bir okul. 14 kişilik olan sınıflarda 1 öğretmen 1 yardımcı personel  bulunuyor. Eğer sınıfta otizmli öğrenci varsa, ihtiyaç halinde onun için ayrıca gölge öğretmen istihdam ediliyor. Okul tamamen erişilebilir dizayn edilmiş. Sınıf kapıları şeffaf herkes içeriyi görebiliyor. Aynı şey yüzme havuzu vb yerler için de geçerli. Dil konuşma, ergoterapi, psikolojik destek ve tıbbi hizmetler de aynı binanın içinde ücretsiz olarak sunuluyor.

Okul binasının yanında yetişkin engellilerin yaşadığı büyük bina var. Binanın altında kafeterya, dinlenme yerleri, masa tenisi vb. etkinliklerin yapıldığı bölümler ve çalışma atölyeleri mevcut. Aynı binanın üst katında 2+1 apartman daireleri var. Engelli birey burada tek başına ya da ailesiyle kalabiliyor. Bu merkez devlet denetiminde fakat finansmanın büyük bölümü kilise tarafından karşılanıyor. Üretim sürecine dahil edilen ve atölyelerde çalışan engelliler yaptıkları işin karşılığında ücret alıyorlar. Binanın altında evde bakım ve sağlık hizmeti veren bir merkez de var. Bu hizmetler de sigorta kapsamında ve ücretsiz sağlanıyor. Ayrıca ziyaret ettiğimiz meslek okulunda da mezuniyetten sonra işe yerleştirilme oranı yüzde 98 olduğu belirtildi.

Hollanda ise engelli bireylerin haklarını kullanmasını ve toplumla bütünleşmesini sağlamak için pek çok çalışmaya imza atmış. En ağır gruptak, engellilerin kendilerine ait 70 metrekare evlerde kaldığı Aveleijn çok etkileyiciydi. Hem otizmi hem down sendromu olan 26 yaşında ama 3 yaş zekasına sahip konuşamayan bir gencin gerekli destekler sağlandığında tek başına yaşayabildiğine tanık olduk. Sadece zihinsel engel grubundaki bireyleri kaldığı bu yaşam merkezinin sakinlerinin toplumla bütünleşmesini sağlamak için bir kültür merkezi kiralanmış. Buradaki restoranda, kütüphanede, tiyatroda, kurabiye atölyesinde ve oyuncak paketleme ve kağıt katlama işinde otizmli, down sendromlu ve zihinsel engelli bireyler çalışıyor. Ziyaretlerimizle ilgili raporumuz www.otizmdenizli.org isimli sitemizde yer alıyor. Otizmli bireylerin hayatın seyircisi değil içinde olması için derneğimizin çalışmalarımız devam edecek.’’

Editör: TE Bilişim