Denizli Haber - Corona Virüs salgını Türkiye’de hızla yayılmaya devam ediyor. Türk Kızılayı ise salgın nedeni ile bağışların azaldığını sık sık dile getiriyor. Türk Kızılayı Güney Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Zafer Aydın ise alınan tedbirleri anlatarak, vatandaşları bağışa davet etti.

“KAN BAĞIŞLARI OLDUKÇA AZALMIŞTIR”

“Kan bankacılığı tedarik zinciri salgın sırasında dahi kesilmemesi gereken kritik sağlık hizmetlerindendir” diyen Müdür Aydın, “Halkımızın evlerine davet edildiği bu günlerde, fedakar sağlık çalışanlarımız da ilgili tedbirlerini almışlar ve sahada aktif olarak görevlerini icra etmektedirler ve süreç boyunca da sahada olacaklardır. Tahmin edileceği üzere kan bağışları oldukça azalmıştır. Hastanelerdeki elektif ameliyatlar ertelenmiş olsa da yine de kan ihtiyacı devam etmekte ve edecektir. Hastanelerimize bu süreçte sağlıklı bireylerimizin gitmemesi yönündeki tavsiyelere uyulmalıdır. Olağan hallerde olduğu gibi Türk Kızılay, hastaneler dışında kan bağışlarını toplayacak ve bileşenleri hastanelere dağıtacaktır. Nitekim tüm kısıtlamalara rağmen mülki idarenin kan bağış araçlarımıza izin vermesinin sebebi de bu mecburiyettendir” dedi.

“TÜM HİJYEN TEDBİRLERİ ALINDI”

Gerek mobil kan bağışı noktaları gerekse sabit kan bağışı noktalarında tüm hijyen tedbirlerin alınmış olduğunu belirten Müdür Aydın, “Hem personelimizin sağlığı hem de halk sağlığı için gerekli tedbirler hayata geçirilmiştir. Kan bağış noktalarımızda kalabalıklara izin vermeden sırayla içeri alınmakta, girmeden önce ateş ölçümü yapılmaktadır.

Bu zorlu süreçte sergilediğimiz toplumsal dayanışmanın bir parçası olarak 18-50 yaş arasında ve Sağlık Bakanlığımızda COVID-19 için dile getirilen risk grubunda olmayan kan bağışçılarımızı kan bağışına davet ediyor ve anlayış ve yardımseverliğiniz için teşekkür ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

“DÜNYA STANDARTLARINA UYGUN TEMİZLENMEKTEDİR”

Kurumsal olarak alınan tedbirler gereğince hasta personeli çalıştırmadıklarından ve hekime yönlendirdiklerinden bahseden Müdür Aydın, “Her donör için ayrı ayrı eldiven takılmakta ve eldivensiz işlem yapılmamaktadır. Donörlerin kan alım bölgesindeki cilt temizliği tüm dünya standartlarına uygun cilt dezenfektanlarıyla yapılmaktadır. Her bağışçı için kan bağışında dünya standartlarına uygun tek kullanımlık steril kan alım setleri kullanılmaktadır. Bunlar hiçbir şekilde başka bir bağışçı için kullanılmamaktadır. Her ekipte sedyelerin/yatakların üzerine örtmek amacıyla kâğıt havlu/örtü bulundurulmakta ve her bağıştan sonra yenisi ile değiştirilmektedir. Bağışçılarımız için kan bağış birimlerimizde el dezenfektanı bulunmaktadır. Bağış alanlarımız dünya standartlarına uygun dezenfektan kullanılarak temizlenmektedir.

Sonuç olarak; bütün tedbirleri rutin olarak uygulamak suretiyle arzu edilen düzeyde bağışçı güvenliğini sağlamaktayız.

Bu kapsamda kişisel koruyucu tedbirlerinizi almak suretiyle evden çıkışınız-kan bağış süreciniz-eve varış süreniz ile kan bağışına ayıracağınız ortalama 1 saatlik sürede; kan stoklarımızın azaldığı bu kritik günlerde en az 3 hastaya şifa olacağınızı unutmayınız” dedi.

“EN KÜÇÜK ŞÜPHEDE BAĞIŞ KABUL EDİLMEMEKTEDİR”

Türk Kızılayı Güney Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Zafer Aydın, açıklamalarına şu şekilde devam etti:

“Her bağışta, bağışçının sorgulama formu ile tıbbi hikâyesi alınmakta, bağışa uygun olup olmadığı sorgulanmakta; ateş, nabız, tansiyon ve hemoglobin değeri ölçülmektedir. Hekim tarafından fizik muayenesi yapılmaktadır. Tüm bu aşamalarda bağışçı kan bağışına uygun bulunduğu takdirde kendisinden bağış kabul edilmektedir. Ayrıca kan bağış ekip doktoru tarafından Sağlık Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu COVID-19 rehberinde yer alan kriterlere uygun olarak gelen bağışçı adaylarının olası/kesin vaka tanımına uyup uymadığı titizlikle sorgulanmaktadır. En küçük bir şüphede kan bağışı kabul edilmemektedir”.

Editör: TE Bilişim