Denizli Haber - Türkiye, Fırat'ın doğusuna yönelik harekata başladı. Harekatın adı Barış Pınarı Harekatı... Harekatın başladığını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan duyurdu.

Erdoğan'ın Twitter'dan yaptığı açıklama öncesi Suriye'nin Resulayn kentindeki YPG mevzilerinden patlama sesleri duyuldu. Ardından bölgeden dumanlar yükselmeye başladı. Bölgenin TSK'ya ait obüs veya F-16'lar tarafından vurulduğu tahmin ediliyor. Türk askerinin karadan henüz karadan giriş yapmadığı tahmin ediliyor.

Sınırda risk teşkil eden unsurların yapılacak atışlarla temizlenmesinin ardından karadan giriş başlayacak. Harekat öncesinde sınır bölgesine büyük çapta sevkiyat yapıldı. Bölgeye Denizli, Tunceli, Sarıkamış, Sakarya, Siirt, Bolu ve Kayseri komando tugaylarından 5 bin kişilik birlik sevk edildi. Zırhlı birliklerden de takviye yapıldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TWİTTER'DAN AÇIKLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Türk Silahlı Kuvvetleri'miz Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve Deaş terör örgütlerine karşı #BarışPınarıHarekatı'nı başlatmıştır. Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir. Barış Pınarı Harekatı ile, Ülkemize yönelik terör tehdidini bertaraf edeceğiz. Oluşturacağımız GÜVENLİ BÖLGE sayesinde Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmelerini sağlayacağız. Suriye'nin toprak bütünlüğünü koruyacak, tüm bölge halkını terörün pençesinden kurtaracağız. #BarışPınarıHarekatı'nda görev alan kahraman Mehmetçiklerimizin her birini alınlarından öpüyor, kendilerine ve bu harekatta Türkiye'yle birlikte olan tüm yerel destek unusurlarına muvaffakiyetler diliyorum. Allah yar ve yardımcımız olsun." dedi.

HAREKATIN İKİ ANA MERKEZİ

Olası harekatın iki aşamalı olması ve Resul Ayn ile Tel Abyad'ın kontrol altına alınması hedefleniyor. Bu anlamda Akçakale ve Ceylanpınar'ın harekatın iki ana merkezi olması bekleniyor.

SMO BİRLİKLERİ DE BÖLGEDE

Fırat'ın batısından taşınan Suriye Milli Ordusu'na bağlı birlikler de bölgeye taşındı. Sayılarının birkaç bini bulduğu belirtiliyor.

Çalışmalar bittikten sonra harekatın icra aşamasına geçilecek. Harekatın topçu atışlarıyla başlaması ihtimal dahilinde. Muhtemel tehdit unsurlarının yerleştiği bölgeler vurulacak.

SAVAŞ UÇAKLARI VE SİHA TAKVİYESİ

Harekat sahasında uçuş olup olmayacağı tartışılıyor. Pentagon Türkiye'nin Birleşik Hava Operasyonları Merkezi tarafından Suriye'de Hava Görev Emri'nden çıkarıldığını duyurmuştu. Bu Suriye hava sahasının Türk uçaklarına yasaklandığı şekilde yorumlanmıştı. Harekatta hava kuvvetlerinin kullanılıp kullanılmayacağı şimdi merak konusu.

Karadan yapılan takviyelerin yanı sıra Diyarbakır'dan gönderilen savaş uçakları da var. Savaş uçaklarının yanı sıra silahlı helikopterlerin desteği ve SİHA'ların da desteği olabilir. Bütün hazırlıklar tamamlandıktan sonra harekat için emir verilecek.

ERDOĞAN'DAN PUTİN'E TELEFON

Harekat öncesi telefon diplomasisi de devam ediyor. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görümesi gerçekleştirdi. Görüşmede Erdoğan, Fırat'ın doğusuna düzenlenmesi planlanan askeri harekatın Suriye'nin barış ve istikrara kavuşmasına katkıda bulunacağını ve Suriye'deki siyasi sürecin önünü açacağını ifade etti.

TRUMP'TAN YENİ AÇIKLAMA

Bölgelerdeki gelişmelere ilişkin ABD Başkanı Trump'tan da yeni açıklamalar var. Yine Twitter'dan paylaşım yapan Trump, bölgede bulunan 50 askerlerini çektiklerini kaydetti. Trump Avrupa'nın kabul etmediği DAEŞ'lileri de Türkiye'nin alması gerektiğini belirtti.

Editör: TE Bilişim