Denizli Haber - Belediye İş Denizli Şube Başkanı ve yönetimi işçilerle 1 Mayıs öncesi bir araya gelerek İşçi Bayramı’nı kutladı.

Belediye İş yönetimi örgütlü olduğu işyerlerini ziyaret ederek hem pankart astı hem de işçilerle 1 Mayıs’ı konuştu. 3 haftalık tam kapanma nedeniyle kutlanmayacak olan 1 Mayıs için işçilerin fikirlerini alan yöneticiler konuyla ilgili de basın açıklaması yaptı.  1 Mayıs’a, çalışma koşullarının ağırlaştığı, temel tüketim mallarına gelen zamların işçilerin belini büktüğü, ücretlerin eridiği, salgına rağmen emekçilerin üretime ve hizmete aralıksız devam ettiği, halkın bir yandan pandemiyle bir yandan ekonomik krizle boğuştuğu bir ortamda girildiğini belirten Denizli Şube Başkanı Uğur Cihan “Pandemi süresince toplu taşıma araçlarıyla işe gidip gelen, sokağa çıkma yasaklarında bile kapalı ortamlarda yan yana çalıştırılan emekçilerin, sıra 1 Mayıs’a, en temel ve acil sorunlarını toplu olarak ve daha güçlü şekilde dile getirecekleri  güne gelince, meydanlara çıkmaları salgın gerekçesiyle yasaklanıyor” dedi.

“ÜRETİM AZALSA, SİPARİŞLER GECİKSE NE OLUR?”

Korona virüs salgınının, emekçilerin ne kadar vazgeçilmez olduğunu, emekçilerin üretmediği, hizmet etmediği zamanlarda hayatın sürdürülemeyeceğini bir kez daha gösterdiğini söyleyen Cihan “Korona virüs salgını,  kapitalist sistemin emekçi halklara emek ve doğa sömürüsünden, savaşlardan, ekonomik krizlerden, yoksulluktan ve işsizlikten başka bir şey vermediğini,  özelleştirmeci, küreselci, esnek istihdama dayalı neo-liberal politikaların iflas ettiğini göstermiştir.

Salgın nedeniyle, en zengininden en fakirine kadar birçok ülke, kamucu sosyal devlet uygulamalarıyla, halkına karşılıksız gelir destekleriyle, elektrik, doğalgaz ve su başta olmak üzere temel tüketim ihtiyaçlarını bedelsiz veya indirimli sağlamıştır. Ülkemiz, iktidarın yanlış politikaları nedeniyle yurttaşlarına en az nakdi destek veren iki ülkeden biri olmuştur. Hatta  salgını önlemek için alınması gereken önlemler “kaynaklar yetersiz, can pahasına da olsa üretim yapılmalı” denilerek alınmamıştır. Oysa sağlıktan, insan canından daha değerli, daha önemli ne olabilir? Üretim azalsa, siparişler gecikse ne olur? Para kayıpları giderilebilir, ama her gün giden yüzlerce, binlerce can geri getirilebilir mi?” diye konuştu.

“ARTIK YETER, SALGININ FATURASINI DAHA FAZLA EMEKÇİLERE KESMEYİN”

İşsizliğin her gün yeni rekorlar kırdığını ve adı değişen özü değişmeyen Kod 29 uygulamasıyla onbinlerce emekçinin tazminatsız işten atıldığını vurgulayan Belediye İş Başkanı Cihan açıklamasında “Milyonlarca çalışan ve ailesi ücretsiz izin dayatmasıyla üç kuruş paraya yaşamaya mahkum ediliyor. Milyonlarca emekçi, artan enflasyon nedeniyle açlık sınırında yaşam mücadelesi veriyor. Çarşı pazar alışverişi her gün bir öncekinden daha pahalı oluyor. Uzaktan çalışma gibi esnek çalışma biçimleriyle güvencesizlik yaygınlaşıyor. İktidar salgın süresince aldığı kararlarla, yaptığı yasal düzenlemelerle tercihini bir kez daha işçiden değil, sermayeden yana kullanıyor. Salgın fırsatçılığı yaparak, emekçilerin Anayasal ifade, gösteri haklarını kısıtlarken, örgütlenme ve toplu sözleşme haklarını yasaklıyor. Salgının da, ekonomik krizin de sorumlusu biz değiliz, bedelini de biz ödemeyeceğiz. Taleplerimiz açık ve net. Kısmi, süreli kısıtlamalar yerine, salgınla mücadele için acil ve zorunlu işler dışında herkese gelir desteği sağlayarak tüm işler en az 28 gün durdurulmalıdır” ifadelerini kullandı.

CİHAN EMEKÇİLERİN TALEPLERİNİ SIRALADI

Cihan “Kod 29 değişti” yalanına son verilmesi gerektiğini ve işten atmaların yasaklanması gerektiğini belirterek “Başta belediye emekçileri olmak üzere tüm emekçilere, tüm halkımıza yaygın test ve hızlı aşılama olanakları sağlanmalıdır. Sendikal hak ve özgürlükler başta olmak üzere, bireysel ve kolektif özgürlükler önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Pandemi koşullarında zorunlu ücretsiz izine gönderilen emekçilerin ücretleri tam olarak ödenmelidir. Emekçiler üzerindeki adaletsiz vergi yükü kaldırılmalı, vergi adaleti sağlanmalıdır. Bizler, bu ülkenin; işçileri, işsizleri, çiftçileri, kamu emekçileriyiz… Ülkemizde ve dünyada barışın, kardeşliğin, hukukun, demokrasinin ve dayanışmanın hüküm sürmesi için mücadele ediyoruz” dedi.

“YAŞASIN SINIF DAYANIŞMASI, YAŞASIN 1 MAYIS”

Basın açıklamasının sonunda Cihan “Bizler insan onuruna yaraşır bir iş ve yaşam için, kamusal sosyal güvenlik ve sendikal haklarımızın eksiksiz güvence altına alındığı yeni bir toplumsal düzen istiyoruz.

Bizler; işsizliğe, yoksulluğa, kölelik koşullarında esnek, güvencesiz çalıştırmaya mahkûm edilmediğimiz, kıdem tazminatımızın tartışmaya açılmadığı,  insanların açlıktan ölmediği; çocukların savaşlar sonucunda anasız-babasız kalmadığı bir dünyada insanca çalışmak ve insanca yaşamak istiyoruz.

1 Mayıs’ta emekçilerin olduğu her yerde, daha iyi koşullarda yaşamak ve çalışmak için sendikal ve sosyal güvenlik haklarının eksiksiz güvence altına alındığı, “insan onuruna yaraşır iş”, “ekmek, barış, adalet ve demokrasi” talebini, yükselteceğiz. Yaşasın sınıf dayanışması, yaşasın 1 mayıs!” diyerek açıklmalarını sonlandırdı.

Editör: TE Bilişim