Denizli’de bulunan bu merkez çok özel durumlarda hizmet veriyor. Kamuoyu tarafından çok fazla bilinmeyen Çocuk İzlem Merkezi özellikle istismar mağduru çocuklara yönelik çalışmalar yapıyor.

Denizli 1 yılda 158 çocuk, cinsel istismara uğruyor. İstismar mağduru çocukların ifadesi Çocuk İzlem Merkezi( ÇİM) tarafından alınıyor. Psikologla konuşan çocuğu cam bir paravan ardında polis, savcı, avukat ve diğer uzmanlar dinliyor. Böylece istismara uğramış çocuğun birçok yere gitmek yerine tek bir yerde sorununa çözüm bulunuyor.

Denizli Devlet Hastanesi bünyesinde oluşturulan Çocuk İzleme Merkezi Aralık 2015 yılında açılan ÇİM’in önemini Denizli Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Dr. Berna Öztürk,  şu cümlelerle anlattı:

 Merkezde, istismara uğrama şüphesi altındaki mağdur çocukların ifade alma, adli muayene ve diğer her türlü soruşturma işlemlerinin tek merkezde yapılıyor. ÇİM açılmasıyla ilgili genelge Başbakanlık Ve Sağlık Bakanlığının başkanlığında 2012 yılında çıkartıldı. İlk önce Ankara’da pilot uygulama yapıldı. Diğer illerde yavaş yavaş yeni ÇİM’ler açılmaya başlandı. Şu an 24 ilde 27 tane ÇİM var. Biz  yıldır hizmet veriyoruz. ÇİM ne yapar? Bir devlet bir çocuğu bedensel ve ruhsal olarak tam bir birey olarak yetiştirmek sosyal hayatın içine koyabilmektir.  Ancak beden ve ruh sağlığına zarar veren fiziksel, duygusal, zihinsel ve cinsel olarak gelişimi olumsuz etkileyecek herhangi bir olay olabilir. Bu olayların tamamına çocuğa karşı yapılmış kötü muamele diyoruz. Kötü muameleyi de ikiye ayırıyoruz. İstimrara uğramış çocuklarda Türkiye’de genelde şu var ailede çocuk bunu saklamak eylemindedir. “

İŞLEM BİR KERE YAPILACAK

ÇİM öneminden bahseden Öztürk, “ ÇİM olmadığı yerde genel uygulama kolluk kuvvetleri tarafından olay tespit edilir yada kolluk kuvvetlerine bildirilir. Burada çocuğun ifadesi alınır sonra adli merciler devreye girer. Adli anlamda çocuğun ifadesi alınır. Üçüncü aşamada ise adli merciiler uygun bulursa, sağlık kuruluşlarında bu çocukların muayeneleri gerekiyorsa tedavileri yapılır. Üç ayrı yerde çocuğun başına gelen bu olumsuz olayı anlatır durur. Bunu da belki mahremiyeti yeterince koruyamadan yapar. ÇİM amacı çocuğun en az zararla kurtulabilecek. Cinsel istismara uğrayan bir çocuk artık karakol a, adliyeye değil, sağlık kuruluşuna değil direk ÇİM’e getirilecek. ÇİM, çok ilan edilen bir yer değil. Bir tabelası yoktur. Çocuk buraya girdikten sonra ev ortamında yatıp kalabileceği birkaç günü geçirebileceği imkanları olan bir yer burası. Burada aynı zamanda görüşme odası var. Çocuk buraya gelerek ifadesi alınıyor. Bu odayı gören başka bir oda var arada siyah camdan çocuğu uzmanlar izleyebiliyor. ÇİM’de çocuk bir kere ifade vermiş oluyor. Kime ifade vermiş oluyor Sağlık Bakanlığı tarafından özel eğitim almış bu eğitimler tekrarlanmış uzman ekiplere ifade vermiş oluyor. Kolluk kuvvetleri de adli işlemlerde tümü burada yapılacak. Çocuk olayı bir kere anlatacak. İlgili kişiler diğer camın çocuğun göremediği kısımda çocuğu izleyecekler, kayıt altına alacaklar. Bunları yazıya dökülecek. Bunlar çocuğun ailesine okutulacak imza alınacak. Yani işlem bir kere yapılmış olacak” dedi.  

Ailenin önemine vurgu yapan Genel Sekreteri Dr. Berna Öztürk, “Ailesi çocuğunu normalde dinlemiyorsa böyle bir vaka yaşandığında çocuk ailesine söylemekten çekinecektir. Bu yüzden aile çocuklar yakın halde olmalıdır Daha iyi bir ortamda ise aile ile iç içeyse çocuk böyle bir olayı söyleyecektir. Anne Babalar çocuklarıyla yeri geldiğinde ebeveyn yeri geldiğinde arkadaş gibi olabilmeliler. Çocukların onlardan bir şey gizlemezler.  Umarım kimsenin başına gelmez. Gelirse yasal haklarını arasınlar Aile içinde örtpas etme gibi bir duruma gitmemeliler. İstismarda bulunanlar mutlaka cezasını bulmalıdır. Çocuk yardım almazsa hayatı boyunca bunun sıkıntısını çekecektir. Belki hayatı boyunca aile kurmaktan korkacaktır çocuk yapmaktan korkacaktır. Ama bir psikiyatri tarafından tedavi alabilmelidir. ÇÜM bunu sağlıyor. Burada her türlü destek alabilir. Çocuğun burada işlemleri bittikten sonrada buradan destek alabilir. Sadece çocuk için değil aile içinde geçerlidir. Çünkü onlarda bundan büyük oranda etkileniyor. Buradan yardım alabilirler. Mutlaka profesyonel destek almalıdır” şeklinde konuştu.

2015 yılında 158 tane çocuk cinsel istismara uğradı bunların hepsi adli mercilere sevk edildi. ÇİM’e gelerek tedavi gördü.

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim