Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, tüketici kredileri ve kredi kartlarıyla ilgili çalışmada çatının ortaya çıktığını, kısa sürede uygulamaya koyacaklarını açıkladı. Yan etkilerin ortaya çıkmaması için hassas tedbirler aldıklarını belirten Canikli, "Tahrik edici, ticareti ve alışverişi hareketlendirici adım atılması gerekiyor" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Canikli, şunları söyledi:

"Tüketici kredileri ve kredi kartlarıyla ilgili çalışmamız aşağı yukarı tamamlandı. İnce ve hassas çalışma yapıyoruz. Ekonomik aktivitelerdeki daralmayı telafi etmeye yönelik bir çalışma yapıyoruz. Nitekim 2016'nın ilk 6 ayında kredi kartlarının kullanımındaki hacimde reel artış negatif, aynı şey tüketici kredileri için geçerli. Burada bir tahrik edici, ticareti, alışverişi hareketlendirici adım atılması gerekiyor. Hem kredi kartlarında hem tüketici kredilerinde taksit sayısının arttırılması gerekiyor. Biz yan etkilerin ortaya çıkmaması için hassas tedbirler alıyoruz.

 

İTHAL ÜRÜNE UYGULANMAYACAK

Cari açığı olumsuz etkilememesi için bu genişlemeyi daha çok Türkiye'de üretilen mal ve hizmetlerde kullanmak istiyoruz. İthalata dayalı mal ve hizmetlerin tüketilmesinde onlara bu genişlemeyi uygulamak istemiyoruz, uygulamayacağız. Bunlardan bir tanesicep telefonu. Cep telefonunda kredi kartında sıfır taksit ama başka yollarla arkasında dolanarak bu yasak ihlal edildi. Amaç da gerçekleşmedi. 65-70 oranında daralmaya ulaştı. Ama bu alacağımız kararda bunları engelleyeceğiz. Dolaylı bir şekilde bu kararı ihlal edecek, arkadan dolanma yöntemlerinin de önünü kapatacağız. Ana çatı ortaya çıkmaya başladı. Aşağı yukarı büyük oranda çalışmaları tamamladık. Bayramdan sonraya kalacak kısa sürede uygulamaya koyacağız. Cari açıkta olumsuzluğa neden olmadan.

Editör: TE Bilişim