Denizli Haber - Denizli Tabip Odası'nın açıklamasında, "Covid-19 virüsünün etkisinin azalmaya başladığı bugünlerde, farklı ülkelerden gelen Maymun çiçeği virüsü ile ilgili haberler vatandaşlarda endişe yaratmıştır. Bu nedenle Denizli Tabip Odası halkımızı bilgilendirme amacıyla bu bilgi notunu hazırladık.

Maymun çiçeği virüsü şu anda doğal yayılım alanı olan Afrika ülkelerinin dışında 12 ülkede rapor edilmiştir. Toplam 100’e yakın vaka bulunmaktadır. Virüs hasta insan ve hayvanlardan veya virüs bulaşmış, giysi, havlu ve çarşaflardan bulaşabilmektedir." ifadeleri kullanıldı.

Maymun Çiçeği hastalığı bulgularının çiçek hastalığına benzediği belirtilen açıklamada, "Hastalık ateş, üşüme, baş ağrısı, sırt ağrısı, kas ağrıları, lenfadenopati ve aşırı halsizlik ile başlar. Ateşin ortaya çıkmasından yaklaşık 1-3 gün sonra hastada, genellikle yüzden başlayıp el ve ayaklar dahil vücudun diğer bölgelerine yayılan döküntü gelişir. Çoğu kişide hafif seyreder, fakat bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde ağır tablolara yolaçabilir.

Tanısı PCR yöntemi ile konulmaktadır. Hastaların çoğu kendi kendilerine iyileşmektedir. Ağır hastalarda kullanılan antiviral ajanlar mevcuttur.

Çiçek aşısının bu hastalığa karşı koruyuculuğu vardır. Ancak çiçek hastalığının sonlanmasından dolayı 1980’den beri bu aşı yapılmamaktadır." ifadeleri kullanıldı.

Editör: TE Bilişim