Denizli Haber - Denizli Türk Ocakları Şube Başkanı Prof. Dr. Turgut Tok, "Milli mücadelemizin başlamasının 101. Yılına ulaşmanın gururunu, mutluluğunu ve coşkusunu yaşıyoruz. 15 Mayıs 1919 Denizli için tarihi bir gündür. Yunan’ın İzmir’i işgalinden saatler sonra işgalin tanınmadığı, işgale karşı mücadele edileceği Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin önderliğinde Bayramyeri’nde yapılan mitingde tüm dünyaya haykırılmış ve Milli Mücadele ateşi yakılmıştır.

101. yılını kutladığımız Türk Milli Mücadelesi, hiç şüphesiz Türkiye Cumhuriyeti’nin ve ana ilkelerinin temellerinin atıldığı yakın Türk tarihinin en önemli dönemidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin özünü oluşturan milli egemenlik, halk yönetimi, TBMM’nin konumu gibi temel kamu hukuku ilkeleri, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesini yürüttüğü bu tarihi dönemde oluşmuştur. 1919 yılı, Milli Mücadele’nin teşkilatlanma aşamasının en önemli sürecini oluşturmaktadır. Bu süreçte bir taraftan vatanın birçok parçası işgale uğrarken, diğer taraftan Milli Bağımsızlık Hareketi’nin temelleri atılmış, özellikle 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Paşa’nın Anadolu’ya geçişi ile başlayarak, Amasya Genelgesi ve sonrasında gerçekleştirilen Erzurum ve Sivas Kongreleriyle Milli Mücadele’nin amaç, yöntem ve hedefleri belirlenmiştir. Bu sürecin ve mücadelelerin neticesi olarak Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur.

Türk Ocaklılar olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasını, ülkemizin ve milletimizin bağımsızlığa ulaşmasını sağlayan atalarımıza, başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşları olmak üzere; şehrimizde bu mücadeleye katılan Ahmet Hulusi Efendi, Ahmet İzzet Efendi, Ahmet Şükrü Efendi, Hasan Tokcan, Ali Vehbi Bey, Çorbacıoğlu Mehmet Ali Ağa, Belevili Yusuf Bey, Çopur Süleyman Efe, Emin Aslan Bey, Cennetzade Tahir Efendi Köpekçi Nuri Efe ve isimlerini burada saymakla bitiremeyeceğimiz kahramanlarımıza şükran ve minnet duyduğumuzu beyan ediyoruz. Mekânları cennet olsun."

Editör: TE Bilişim