Denizli Haber - Denizli’de tıbbı teknik tekstiller üretimi yapan Evteks Tekstil tarafından yatalak ve felçli hastalarda bası yaralarını önlemek için üzerinde dört yıl çalışılarak ‘Decubıtex’ ismi verilen kumaş geliştirildi. ‘Decubıtex’ kumaşından dikilen yastık kılıfı, çarşaf, minder, kolluk, dizlik, topukluk ve çorap Almanya’nın Frankfurt Şehrinden düzenlenen ‘Heimtextil Techtextil 2022’ fuarında tanıtıldı. Ürünlerin tanıtımının yapıldığı Evteks stantı ziyaretçilerin akınına uğradı. Denizli Milletvekili Şahin Tin, Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan ve Denizli Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Selim Kasapoğlu Evteks stantını ziyaret ederek tanıtımı yapılan ürünlerle ilgili olarak Evteks Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Teknik Tekstil Tasarımcısı Dr. İsa Dal’dan bilgi aldı. Geliştirilen kumaştan üretilen ürünleri aşırı terleme şikâyeti olanlarında rahatlıkla kullanabileceğini anlatan Teknik Tekstil Tasarımcısı Dr. İsa Dal, “Decubıtex, ödüllü, dört yılda geliştirilen, yüksek teknolojili, tıbbi bir teknik tekstil ürünüdür. Aynı zamanda aşırı terleme rahatsızlığı olanların kullanabileceği üst sınıf yastık kılıfı ve çarşaftan oluşan bir tekstil ürünüdür.

Bir alt tekstil katmanından ve yepyeni bir yüksek teknoloji elyafında tasarlanmış esnek bir üst kumaş katmanından oluşur. Bu kombinasyon daha iyi hava sirkülasyonu sağlar. Oluşan nem (ter) derhal emilir ve deriden çıkarılır.

Geliştirdiğimiz kumaşımız pamuktan iki kat daha fazla nem çeker.  Yüksek nefes alabilirliği sayesinde hızla teri uzaklaştırır. Hızlı kurur. yüzde100 pamuklu çarşaflara göre iki kat daha fazla ısı emilimi sağlar. Yüzde100 pamuklu tabakalara göre yüzde 30 daha yüksek su buharı geçirgenliğine sahiptir. Esnek üst kumaş, dolayısıyla daha az sürtünmeye neden olur. Kullanımı kolaydır. Yıkanabilir.” Dedi.

DENİZLİ’DEN 48 FİRMA KATILIYOR

Almanya’da düzenlenen önemli fuara Denizli’den 48 firmanın 37 stantta ürünlerini tanıttığını anlatan Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan, “Heimtextil Techtextil 2022’ fuarına Denizli'den 48 firmamız ve 37 standımızla, birbirinden renkli ve yenilikçi ürünlerimizin yanı sıra biz Türklerin, insanımızın sıcakkanlılığı ve dillere destan misafirperverliğiyle, adeta gövde gösterisi yapıyoruz. Dünyanın dört bir yanından gelen misafirlerini ağırlayan hemşerilerimiz, bizleri de aynı heyecanla karşılayıp kucakladılar. Neler yaptıklarını ve daha başka neler yapacaklarını büyük bir heyecanla anlattılar; bizlere de aynı heyecanı aşıladılar. Dilerim iş dünyamızın umutları ve emekleri bereket olsun; hızla kazanca, müşteriye ve getiriye dönüşsün. Denizli’miz artık tüm dünyaya tam 174 ülkeye açılmış, ihracatıyla, istihdamıyla ve turizmiyle ekonomimize büyük katkı sağlayan bir şehir. Oda olarak, pandemi öncesinde 600'e yakın firmamızla yurtiçi ve yurtdışı fuarlara katıldık. Denizli ihracatının 4,6 milyar dolarlara gelişinde bu fuarların katkısı çok büyüktür. Firmalarımızın yanında olmak, onlara destek vermek için bu kez de Almanya'daki fuardayız.” dedi

BASI YARASI NEDİR?

Bası yarasının ortaya çıkmasının iki önemli sebebinden biri; hastanın sürekli aynı şekilde yatması ve bu basının oluştuğu yerde nem ile birlikte tahrişin başlamasıdır. İkinci önemli etken ise, hastayı hareket ettirmeye çalışırken vücutta oluşan sürtünmeden dolayı, hassas bası bölgelerinde oluşan çiziklerdir. Her ikisinin ardı ardına meydana gelmesi ile bası yaraları oluşmaktadır.

Bası yaraları en çok deri duyarlılığından yoksun medülla spinalis hasarlı kişilerde, kronik hastalıklar nedeni ile uzun süre yatağa bağımlı kalan yaşlı ve bakımsız hastalarda görülür. Bası yaralarının etyolojisinde basınç önemli bir faktördür. Yara oluşumunda basıncın süresi, bası şiddetinden daha çok etkilidir. Kemik çıkıntılar üzerindeki yumuşak dokuyu etkileyen basınç bu bölgedeki kapiller basınçtan fazla olursa ve bu uzun süre devam ederse hücresel düzeyde başlayan değişiklikler doku nekrozuna kadar giden hasarlar oluşturur.

Editör: TE Bilişim