Denizli Haber - Pamukkale Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu Hazar takımı, geliştirdiği roket projesi ile Teknofest İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde birinciliğe imza attı. Yüksek irtifa kategorisindeki yarışmada Hiera 3000 ismi verilen roket, planlanan 3 bin metre yüksekliğin üzerine çıktı ve birinciliği kazandı.

İki gün süren Teknofest İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nin sonunda ise kategorilerinde dereceye girenlere ödülleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenle verildi. PAÜ’lü Hazar Takımı’nın birincilik ödülünü Cumhurbaşkanının elinden aldı.

“UYDULARIMIZI UZAYA KENDİ ÜRETİMİMİZ ROKETLERLE YOLLAYALIM”

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi ve Hazar Takım Kaptanı Mehmet Serhat Duras, Hazar takımının kuruluşunu ve yarışmaya katılış sürecini anlattı: Duras, “Ekip arkadaşlarımızla Aralık ayında Hazar adında bir takım kurduk ve bu takımla Teknofest 2019 yarışmasına, Yüksek İrtifa Roket Alanı’nda katıldık. Aralık ayından Nisan ayına kadar teorik çalışmalar gerçekleştirdik ve buna yönelik ön tasarım raporumuzu hazırladık.

Ön tasarım raporunun sonuçlanmasından sonra kritik tasarım raporu dediğimiz aşamalar vardı. İşin matematiksel hesabı matematiksel tasarımları devreye girdi. Ardından kritik tasarım raporu sonuçları açıklandı ve uçuşa hak kazanan takımlar arasında kaldık. Başvuru 500 takım üzerindendi ilk elemede 100’e düşürüldü ikinci elemede 36 takıma düşürüldü biz bu 36 ekip arasında 18. ekip olarak uçuşa hak kazandık ve çalışmalarımızın karşılığını birinci olarak aldık” dedi.

Editör: TE Bilişim