Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Denizli Şube başkanı Bülent Pala, yaptığı yazılı açı yapılan açıklamada, AKP iktidarının kamu kaynaklarını satmak, rehin ve ipotek vermek üzere Varlık Fonu kurarak, son büyük kamu kuruluşlarına da el koyduğunu ileri sürdü. 

PAMUKKALEHABER

EMO Denizli Şube Başkanı Bülent Pala, yönetim kurulu adına yaptığı açıklamada Denetimsiz bir şekilde kamu kaynaklarını satmak, rehin ve ipotek vermek üzere Varlık Fonu kuran AKP’nin, referandum öncesinde devletin elinde kalan son büyük kamu kuruluşlarına el koyduğunu belirtti. 

Türksat`tan PTT`ye, Telekom`da kalan kamu hisselerinden BOTAŞ, TPAO, ETİ Maden ve Çay İşletmeleri`ne, Borsa İstanbul`dan Türk Havayollarına, Ziraat Bankası`ndan Halk Bankası`na varıncaya kadar 11 büyük kamu kuruluşu ve birçok arazinin Varlık Fonu`na devredildiğini vurgulayan Pala açıklamasında, “ Kamu kaynaklarını dilediği gibi kullanmak, yandaşlara aktarımlar yapmak, kamu hisselerini ipotek ettirerek para bulmak, piyasalara kimlerin çıkar elde edeceği bilinmeyen müdahaleler ve manipülasyonlarda bulunmak anlamına gelen Varlık Fonu`na yapılan bu aktarımlar kabul edilemez” dedi.

Cumhuriyet tarihinin hiçbir döneminde böylesine büyük rant aktarım olanakları yaratan düzenlemeler TBMM`den geçmediğini belirten Pala açıklamasında “ Bu kadar pervasızca kamu kurumları iktidarın çiftliğine çevrilmemiştir. İktidara bu kamu kuruluşlarının babalarının malları değil, bu ülkenin insanlarının alın terini taşıyan yılların birikimi olduğunu hatırlatıyor, iktidarın kendi çıkarları doğrultusunda bu kuruluşları kullanmaya kalkmasının en hafif deyimiyle sıkça kullandıkları "milli iradeye" saygısızlık olduğunu söylüyoruz. Bu ülke, bu ülkenin varlıkları sahipsiz değildir. Sabahın bir sahibi vardır” ifadelerine yer verdi. 

Türkiye Varlık Fonu Yasası`na göre aktarıla kamu kurumları üzerinde iktidarın denetimsiz bir şekilde yapabileceği uygulamalar hakkında da bilgi veren Pala, Varlık Fonu ile ortaya çıkacak sonuçları şöyle sıraladı: 
- Bu şirketlerdeki kamu paylarını istediği gibi satabilir. 
- Bu kurumların almış oldukları sermaye piyasası araçlarını, fon katılma paylarını, kira sertifikalarını, gayrimenkul sertifikalarını, yabancı yatırım araçlarını ve her türlü yatırım araçlarını satabilir. Aynı şekilde istediği yatırım araçlarını da satın alabilir. 
- Varlık Fonu`na aktarılan kuruluşların her türlü para piyasası işlemlerine de iktidar kendi çıkarları doğrultusunda yön verecektir. Kamu kuruluşlarının bütçe dengeleri değil, iktidarın parasal kaynak ihtiyacı öncelikli olarak kamu zararına uygulama kararları verilebilecektir. 
-Hem ulusal hem de uluslararası piyasada her türlü ticari ve finansal işlemi yapabilecektir.  İstediği projelere kaynak yaratmak adına dış proje kredisi bulabilmek için yani yurtdışından para bulmak adına bu kamu kuruluşlarını rehin, ipotek verebilecektir.
-Aktarılan kamu kurumlarının taşınmazlarını dilediği gibi satabilecektir. 
 

Editör: TE Bilişim