Üroloji Uzmanı Op. Dr. Alper Başakçı, diğer hastalıklarda olduğu gibi üroloji ile ilgili rahatsızlıklarda da erken teşhisin iyileşmenin ilk koşulu olduğunu söyledi.

İnsanların ürolojik nedenlere bağlı hastalıklarda bol bol su içmelerinin, korunmasız ilişkiye girmemelerinin, erkeklerin 45 yaşından sonra mutlaka yıllık prostat muayenesine gelmesinin ve testislerinde sert kitle hissedenlerin vakit geçirmeden sağlık kuruluşlarına başvurması gerektiğinin önemine dikkat çeken Üroloji Uzmanı Op. Dr. Alper Başakçı, iyileşmenin ilk koşulunun erken teşhis olduğunu ifade ediyor.

SEVİM SAY:Üroloji nedir. Hangi hastalıklar ürolojinin alanına girmektedir?

OP.DR. ALPER BAŞAKÇI : Ürolojiyi ilgilendiren rahatsızlıklar erkeklerde, böbrekler, idrar yolları, idrar tortası, prostat bezi, penis ve testisler ile ilgili problemlerdir. Kadınlarda ise böbrekler, idrar yolları mesane ve cinsel hastalıklardır. Ayrıca çocuklar ile ilgili ürolojik hastalıklar (gece işemesi, sünnet v.b), döl kanalı iltihabı tedavileri, kısırlık, kadınlarda idrar kaçırma, prostat kanseri tanı ve tedavisi, cinsel fonksiyon bozuklukları (erken boşalma v.b), genital siğil tedavisi, böbrek, idrar kanalı ve mesane kanseri tanı ve tedavisi bu alana girmektedir.

SEVİM SAY : Üroloji ile ilgili olan hastalıkların artması veya azalmasında mevsimler rol oynuyor mu? Hastalar en fazla hangi şikayetlerle hastaneye başvuruyorlar?

OP.DR. ALPER BAŞAKÇI : Türkiye geneline bakıldığında. Böbrek taşı ve idrar yolu enfeksiyonları yaz dönemlerinde daha sıklıkla karşımıza çıkıyor. Kış döneminde ise erkeklerde prostat rahatsızlıkları daha çok görülüyor. Denizli’de ise ürolojiyle ilgili hastalıklardan polikliniğe gelen hastaların yüzde 30 civarının böbrek taşı ve idrar yolları taşlarından şikayetçi olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda prostatla ilgili hastalıklar arasında çok önemli olan prostat kanseri, idrar yolu enfeksiyonları, iktidarsızlık ve erkeklerde kısırlıkla ilgili gelenlerin sayısı da bir hayli kabarık diyebiliriz.

 

SEVİM SAY : Erkekler iktidarsızlık ve kısırlık rahatsızlığı için Ürolojiye gelmeye çekiniyor mu?

OP. DR. ALPER BAŞAKÇI : Eskiden erkek hastalarımız iktidarsızlık ve kısırlık gibi rahatsızlıklarda çekingen davranırken, günümüzde bu çekingenliği aşmış görünüyorlar. Artık bu rahatsızlık konusunda daha rahatlar. Son zamanlarda bu tür problemler için eşleriyle birlikte gelenlerin sayısında da artış görülüyor.

SEVİM SAY : İktidarsızlık ve kısırlık rahatsızlığının artışı ve altında yatan nedenler arasında neleri sayabiliriz?

OP. DR. ALPER BAŞAKÇI : İlk sırada stres, beslenme bozukluğu, sigara ve alkol kullanımının fazlalığı bulunuyor ve sorunun artmasına neden oluyor. İktidarsızlık problemi erkeklerde genelde 45-50 yaşından sonra görülmeye başlıyor. Gençlerde ise bu problem genelde yanlış bilgilenme ve psikolojik kaynaklı olabiliyor. Bu problemler için önce ilaç tedavisine başvuruluyor. Ardından psikiatry ile birlikte tedavi yöntemine devam ediliyor. Şayet hasta ilacını kullanmazsa problem çözüme kavuşmadan devam ediyor. İlaç tedavisiyle düzelmeyen durumlarda ise ‘penil protez’ denilen ameliyata başvuruluyor.

SEVİM SAY : İdrar yolları enfeksiyonu da, toplumda en sık duyduğumuz rahatsızlıklar arasında. Bu rahatsızlık nelere bağlı olarak ortaya çıkabiliyor?

OP. DR. ALPER BAŞAKÇI : İdrar yolu enfeksiyonu bayanlarda daha sıklıkla görülüyor. Az su içmek, hijyen koşullarına dikkat etmemekten kaynaklanıyor. Ayrıca doğumsal böbrek hastalıklarıyla, taş gibi durumlarda da bu şikayetlere rastlanıyor.

SEVİM SAY : Cinsel yolla bulaşan hastalıkların artışındaki etken nedir?

OP. DR. ALPER BAŞAKÇI : Son yıllarda cinsel yolla bulaşan hastalık oranlarındaki artışın en büyük nedeni korunmasız ilişki. Öte yandan çok eşlilik, fazla partner de ikinci en büyük nedenler arasında bulunuyor. Bu nedenle hastalarımız kendilerinde ürolojiyi ilgilendiren en küçük bir rahatsızlıkta hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalı diyoruz. Çünkü erken teşhis iyileşmenin ve hayat kurtarmanın olmazsa olmazıdır.

ÜROLOJİ UZMANI OP. DR. ALPER BAŞAKÇI KİMDİR?

Alper Başakçı 1971 uşak doğumlu.

1988 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesine girdi. 1994 yılında mezun oldu.

Pratisyen olarak ilk görev yeri olan Yozgat’ın Sorgun ilçesinde çalıştı.

10 ay sonra asistanlığa başladı.

2000 yılında Üroloji Uzmanı olduktan sonra, Giresun Bulancak İlçesi Devlet Hastanesi’nde göreve başladı.

Halen Cerrahi Hastanesi’nde Üroloji Uzmanı olarak görevini sürdürüyor.

Editör: TE Bilişim