Kilonuzu ne kadar sıklıkla takip edersiniz? Zayıflamaya karar vermekle birlikte tartım sıklığı günde 3 öğüne kadar çıkabilmekte. Maalesef her gün tartılıyorsanız bu zayıflama sürecinizi olumsuz etkileyecektir.

Diyetinize tam uyum sağladığınızı düşünüyor sabahı iple çekiyorsunuz. Sabah olduğunda koşarak tartıya çıkıyor ve eksiyi görmediğinizde aslında farketmeden motivasyonunuzu kırıyorsunuz. Ne yazıkki her zaman enerji kısıtlaması ile eksileri görmek mümkün olmayabiliyor. Çünkü tartıdaki rakam yiyip içtiklerimizin yanı sıra vücut suyundaki artışa da bağlıdır. Kabızlık, fazla tuz tüketimi, regl dönemi rakamın fazla çıkmasındaki en büyük etkenlerden sadece birkaçı.

 Bazen de yapılan kaçamaklara rağmen ertesi sabah tartıya çıkıldığında eksiyi görmek mümkün olabiliyor. Çünkü aslında diyet bir günlük değil bir süreçtir, 1 gün diyetin dışına çıkılması diyetinizin bozulacağı anlamına gelmez. Ama tartıda kaçamaklara rağmen eksiyi görmek sizi daha da fazla kaçamak yapmaya itebilir.

Sık tartıya çıkmadığınızda keyifle farketmeden zayıfladığınızı göreceksiniz. Aynı zamanda tartıda ne çıkar düşüncesini aklınızdan silmek de bu sürecin sürdürebilirliğini artırıyor.

 Tartıdaki rakam her zaman en doğru sonuç değildir. Kişi spor destekli sağlıklı beslenme programı ile yağ yakımını artırırken aynı zamanda kas yapımını da artırabilmektedir. Hal böyle olunca tartıdaki rakam değişmemiş gözükse de aslında dışarıdan bakıldığında farkedilir bir incelme mevcut olur. En kıymetlisi de budur! Yağ yakarken kas kazanmak.

Diyetinizin ömrünü uzatmak diyetten keyif almak için tartıya değil, aynaya ve kıyafetlerinize odaklanın. Hatta ölçümlerinizi sadece tartı değil mezura ile destekleyin. Tabiki her gün değil! Haftada 1 ölçüm kontrolü sağlamada en ideal olacaktır. Mezura yardımı ile kilo vermek istediğiniz bölgeyi hep aynı noktadan ölçün. İncelme mevcutsa süper gidiyorsunuz demektir.

Tartıya çıkmadan önce dikkat edilecekler;

-Her gün değil, haftada 1 gün tartıya çıkalım.

-Sabah saatleri tartım zamanı için en doğru zamandır.

-Aç karnına, birşeyler yiyip içmeden tartılın.

-Tartım günü öncesi ağır spordan kaçının.

-Regl dönemi tartı sonucu sizi yanıltmasın. Bu dönem vücut suyu artar.

-Kabızlık probleminiz varsa tartıdaki rakam sizi yanıltabilir.

-Tartınızın düz bir zeminde olduğundan emin olunuz.

-En önemlisi her zaman aynı tartı ile tartılmak en doğru sonucu verecektir.

Diyetisyen Duygu DERYAN