Denizli İnovasyon Derneği, “REMEM” Projesi için üyeleri ile kahvaltıda bir araya geldi. Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Varol, Alzheimer hastalığına dikkat çekmek için proje üzerinde çalışıldığını belirtti. Dernek üyeleri Servergazi Kafesi’nde kahvaltıda bir araya geldi. Hem kaynaştılar hem de proje hakkında fikir alışverişinde bulundular.

Denizli İnovasyon Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Varol; “Denizli İnovasyon Derneği’nin yaklaşık 3 aydan beri Denizli’de yürütmekte olduğu bir ‘REMEM’ projesi var. Avrupa birliği kapsamında, Alzheimer rahatsızlığı ile mücadelede, rahatsızlığın geciktirilmesini sağlayacak bir program. Yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde Avrupa birliği tarafından onaylanmış bir proje. Alzheimer sıkıntılı bir rahatsızlık. Hem hasta hem de hasta yakınları anlamında çok ıstırab veren bir süreç. Bizler bu konuda inovasyon derneği olarak ne yapabiliriz diyerek bir proje geliştirdik. Üyelerimizle bu konuda bir araya gelelim, süreci değerlendirelim diyerek, kahvaltıda düzenledik. Bu projede üç önemli basamak var. Birincisi bu ‘REMEM’ projesi, Denizli İnovasyon Derneği’nin yapmış olduğu çok önemli bir çalışma. İkincisi, insanların müşkül olduğu bir durumda, o kişilere destek olma, onlara karınca kararınca yaşamını ya da işlerini kolaylaştırma program yazılımı sunma. Üçüncüsü de, Nisan Ayı’nda inovasyon haftası var. Denizli’de bu hafta da çok güzel bir sürpriz hazırlamayı planlıyoruz” dedi.

Pamukkale Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Ve İmalat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Arzum Işıtan; “Denizli İnovasyon Derneği ile birlikte yürüttüğümüz ‘REMEM’ projesinin koordinatörlüğünü yapmaktayım. Erasmus Plus yetişkin eğitimi kapsamında desteklenen projemiz bu yıl yürürlüğe girdi. İtalya ve Romanya’dan katılımcılarla birlikte toplamda 5 ortağımız var. Türkiye’den Denizli İnovasyon Derneği ve Kırklareli Üniversitesi projemizin içerisinde. Amacımız, ilk aşama Alzheimer hastaları ve hasta yakınları ile ilgili neler yapabiliriz diyerek yola çıktık. Bununla ilgili bir mobil uygulama geliştirmeyi hedefliyoruz. Özellikle hasta yakınları ilgili bir kılavuz hazırlamayı hedefliyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımıza başladık. Pamukkale üniversitesi koordinatörlüğünde yürütülen bu proje yaklaşık 2 yıl sürecek” dedi.

Pamukkale Üniversitesi PDR Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahin Kapıkıran; “Alzheimer hastalığı, ne yazık ki özellikle 65 yaşından sonra hızla artan bir hastalık. Öncesinden de başlayabiliyor. Unutkanlıklarla başlayan bu hastalık, daha sonraki süreçte yaşamında çok büyük güçlükler yaşamasına neden oluyor. Bu hastalığın gerçekten tedavisi yok. Ama geciktirilebiliyor, uzatılabiliyor. Yaşam kalitesini artırmak bağlamında bizim yapmış olduğumuz uygulamada buna dönük. Bu hastalık başladığı andan itibaren 5 yıl içerisinde kişinin yaşamı zorluklarla geçebilir. Bizim yapmaya ç.alıştığımız bu süreçleri geciktirmek” dedi.

Editör: TE Bilişim