Kabızlık ve beslenme birbiri ile doğrudan ilişkilidir. Kabızlık problemi yaşıyorsanız öncelikle içtiğiniz su miktarını gözden geçirin. Özellikle bebek ve çocuklarda kabızlık probleminin altında yatan gizli neden susuz kalmaktır. Yetişkinlerde dönem dönem ya sürekli olarak görülen kabızlık probleminin ağrılıklı nedeni yetersiz su tüketimi olabilmektedir. Su tüketiminizde bir problem yoksa olaya daha kapsamlı bakmakta fayda var:

KABIZLIĞINIZIN NEDENİ

*Artan hareketsizlik,

*Yağdan yetersiz beslenme, (özellikle zayıflamak için sürekli olarak light besinler tüketmek ve yemekleri tamamen yağsız tüketmek gibi)

*Sebze ve meyveden yetersiz beslenme,

*Hormonal değişiklikler,

*İlaç kullanımı,

*Stres,

*Besinlere karşı intolerans

*Kalın bağırsaklarda fonksiyon bozuklukları olabilmektedir.

KABIZLIK NASIL ÇÖZÜLÜR

Beslenmeye bağlı bir kabızlık problemi yaşıyorsanız;

*Sabah aç karnına 2 bardak ılık su için.

*Tabağınızı renklendirin. Tek çeşit beslenmek kabızlığı tetikleyecektir.

*Beyaz ekmek ve beyaz unla yapılmış besinler yerine tam tahılları tercih edin.

*Beslenmenizde kurubaklagillere yer verin. Kurubaklagilleri tüketmek şişkinlik yaratıyorsa haşlarken suyuna 1 çay kaşığı kimyon ilave etmeyi deneyin.

*Pirinç yerine bulgur tercih edin.

*Meyveleri iyice yıkadıktan sonra soymadan tüketin.

*Kabızlık probleminizin arttığı dönemler elma, ayva ve muza kısa bir ara verin. Bu meyveler yerine o dönem beslenmenize armut, kavun, karpuz ilave edebilirsiniz.

*Kuru erik, kuru kayısı, kuru incir kabızlık probleminin çözüm meyveleri arasında yer almaktadır.

*Öğünlerinizi atlamayın, düzenli öğünler düzenli bağırsak hareketliliği demektir.

*Her öğününüze bir kase çiğ sebze ya da yeşillik dahil edin.

*Magnezyum bağırsak hareketliliği sağlamada etkili bir mineraldir. Magnezyum içeriği yüksek besinleri beslenmenize dahil edin. ( Badem, fındık ıspanak, kereviz, marul, taze fasulye, salatalık gibi. )

*Gün içinde sağlıklı yağlardan yeterli beslenmeyi desteklemek amacıyla ara öğünlerinize 10-12 adet badem/fındık ekleyebilirsiniz. Yerine 3 tam ceviz de iyi bir alternatif olacaktır.

* Beslenmenize kefiri dahil etmek bağırsak florası için süper bir seçim olacaktır.

*Klasik kahvaltınız yerine farklı bir kahvaltı deneyin. Örneğin süt, yulaf meyve ve fıstık ezmesi karışımından oluşan bir kase ideal bir seçim olacaktır.

*Lif ve sağlıklı yağ içeriği sayesinde bağırsak dostu olan keten tohumunu yoğurdunuza ya da çorbanıza ekleyerek tüketebilirsiniz.

*Enginar bağırsak florasındaki iyi bakterilerin sayısını olumlu yönde etkiler. Kabızlık problemi ile karşı karşıyaysanız enginar da süper seçimler arasında yer alacaktır.

Beslenmenize son derece dikkat ediyor tüm önerileri rutininizde gerçekleştirmenize rağmen uzun zamandır kabızlık problemi çekiyorsanız bir beslenme uzmanı ile birlikte doktorunuza danışmakta fayda var.

Diyetisyen Duygu DERYAN