Denizli Haber - Online üzerinden gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak katılan Rumeli Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi  Yönetim Kurulu Üyesi  Dr. Halit Gökalp Küçük, katılımcılara Balkan Türklüğünü anlattı.

Türk Dünyası denilince öncelikli olarak herkesin aklına hemen Orta Asya ve Türkistan bölgesinin geldiğini belirten Küçük,  “Hâlbuki Türk Dünyası geçmişte ve günümüzde Türk’ün yaşadığı her yerdir. Onun için Türk Dünyası coğrafyası içinde Balkanlar da önemli bir yere sahiptir. Gerek Osmanlı Dönemi’nde, Gerek Osmanlı Dönemi’nden önce de Balkanlara Türk unsurunun gittiğini, oralara yerleştiğini ve yüzlerce yıl buraları hâkimiyetleri altında tuttuğunu biliyoruz. Türkler Balkanlara hem kültürünü hem de inancını götürmüş, buralara kök salmışlardır” dedi.

Bugün Balkanlarda halen büyük Türk nüfuslarının yaşadığını ifade eden Küçük,  “Özellikle Bulgaristan, Batı Trakya, Makedonya, Kosova, Bosna Hersek’te yoğun olarak Türkler yaşamaktadır. Yalnız Balkan Savaşları’ndan sonra son 100 yılda buralarda büyük acılar çekilmiş, göçler olmuş, soydaşlarımız büyük eziyetler çekmişlerdir. Bunun yansımalarını günümüzde de görmekteyiz. Bizim üzerimize düşen görev onların sıkıntılarını öğrenmek ve paylaşmaktır.  Bu bölgelerde unutulan  soydaşlarımıza bir nebze de olsa yardım eli ulaştırmaktır” diye konuştu.

Konferansın ardından Ülkü Ocakları Başkanı Murat Aydınlı, verdiği bilgilerden dolayı  Dr. Halit Gökalp Küçük’e ve katılımcılara teşekkür etti.

Editör: TE Bilişim