DENİZLİ Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, akıllı fabrika sistemlerinin öneminin artacağı bir döneme girildiğini söyleyerek, "Türkiye olarak, devrimci yeniliklerin görüleceği 'Endüstri 4.0' çağını yakalamalıyız. Böylelikle maliyetlerin yüzde 20'ye düşmesi bekleniyor" dedi.

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Türkiye'nin akıllı fabrikalar ve robotlar ile anılan, işletmelerin daha verimli ve küresel anlamda daha rekabetçi olmasını sağlayacak Endüstri 4.0 çağını yakalaması gerektiğini söyledi. Gelecek yılların, dünya rekabetinde 'Endüstri 4.0' anlayışının ön planda, internetten yönetilen ve diyalog halinde olan makinelerin dönemi olacağını açıklayan Keçeci, "Almanya, internetin üretimde kullanılmasının yaratacağı yeniliklerin bir devrim niteliğinde olacağı vurgusunu yaparak gelecek dönem senaryosunu 'Endüstri 4.0' başlığı altında tanımladı. 2011 yılında Alman Hükümeti'nin imalat gibi geleneksel sanayiyi, dijitalleşme yönünde teşvik etme ve yüksek teknolojiyle donatma projesi olarak Endüstri 4.0 ortaya çıktı. İçinde bulunduğumuz dijital çağla birlikte artık sadece gündelik hayatımızda değil, iş dünyasında da önemli değişiklikler bizi bekliyor. Üretim süreçleri ve otomasyon alanında beklenen teknolojik gelişmelerin, endüstriyel üretimi de değiştirmesi öngörülüyor. Üretim dünyasının ise 'Endüstri 4.0'ın avantajlarını kullanarak, daha verimli bir hale geleceği bir döneme giriyoruz" dedi.

 

 'Endüstri 4.0'a çok ciddi yönelim söz konusu olduğunu sözlerine ekleyen Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, "Bu konunun büyük bir teknoloji ve yatırım tarafı var. Kamu-sanayi-üniversite iş birliği sağlanarak akıllı fabrikalar kurulması gerekiyor. Dijitalleşme sanayiye geliyor. Büyük verinin kullanılması ve otomasyon, sanal zeka ile üretimi daha dinamik kullanma imkanı geliyor. Geleneksel sanayi kendisini yenilerken girişimcilik kaslarımızı kullanarak teknolojiyi iyi yönetebiliyor olmamız lazım. Türkiye olarak, devrimci yeniliklerin görüleceği 'Endüstri 4.0' çağını yakalamalıyız. Makinenin internet ve artı güçlü ağlarla bezenmesi, işletmelerin daha verimli ve küresel anlamda daha rekabetçi olmasını sağlayacak. Böylelikle maliyetlerin yüzde 20'ye düşmesi bekleniyor. Dünya genelinde ciddi bir rekabet söz konusuyken bu oran hiç de azımsanamaz" diye konuştu.

 

Ferah IŞIK / DENİZLİ, (DHA)

 

Editör: TE Bilişim