Denizli Haber - Geçtiğimiz hafta DENİB tarafından yapılan Makine ve Makine Aksamları İhracatı rakamlarındaki artışa ve ülke çeşitliliğine dikkat çeken MAKSİAD (Makina Sanayici İşadamları Derneği) Başkanı Mehmet Sarı “Sadece Denizli’den, 100’ü aşan ülkeye, yüzde 21’lik bir artışla makine ihracatı yapmaya başladık. Makine sektörü hak ettiği destekleri alırsa, ihracat yapan sektörlerin en tepesine, zirvesine bile oturabilir. Yeter ki, sesimize ve taleplerimize daha çok kulak verilsin!” dedi.

YÜKSELİŞ TESADÜF DEĞİL

Makine sektöründe sadece Denizli’de, son iki yılda 20 milyon dolarlık bir artışla toplamda 61.5  milyon dolara ulaşan ihracat rakamlarına ulaşıldığını, başta Amerika olmak üzere Mısır, Suudi Arabistan, Özbekistan, İtalya ve Hindistan gibi 105 farklı ülkeye ihracat yapıldığını belirten MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı “Bu sevindirici yükseliş tabi ki de tesadüf değil” diyerek şöyle konuştu:

“Makine sektörü, büyük özverilerle üretmeye devam ediyor. Bu özverinin sonucu, dünyaya Denizli Makina Sanayisinin varlığını hissettirmeye başladık. Özellikle Amerika ve İtalya gibi makine alanında önemli aşamalar kaydetmiş ülkelere bile ihracat yapıyor olmamız, sektörümüz ve ülkemiz adına çok sevindirici. Fakat bu sadece başlangıç”.

DAHA ÇOK DESTEK ŞART

Sektörün kendi çabalarıyla sergilediği performansa, devletin de katkı koyduğunu, fakat verilen desteklerin büyüyen sektör için yetersiz kaldığını sözlerine ekleyen Sarı, “Özellikle ileri teknoloji ile üretilen makine alanında, uygun şartlarda ve uzun vadeli kredi desteklerinin, zaman kaybedilmeden devreye sokulması gerekiyor. Yüksek katma değerli makine üreten sektöre, ciddi teşvikler verilmeli. Sektörün en önemli sorunlarından biri olan kalifiye eleman açığının giderilmesi için meslek liseleri daha fazla önemsenmeli, atölye eğitiminin sağlıklı olabilmesi için de, çağa ve ihtiyaca uygun teknik donanımlı sınıflar devreye sokulmalıdır. Bunlar sağlanırsa, makine sektörünü kimse tutamaz. İddia ediyorum, çok yakın tarihte, en fazla ihracat yapan sektörler sıralamasında en tepeye, zirveye oturmamız hiç de hayal olmaz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim