Denizli Haber  - Denizli Sanayi Teknoloji İl Müdürlüğü, Pamukkale Teknokent/TTO birimi ve Aynes Gıda Sanayi firma yetkililerinin katılım sağladığı etkinlikte; Fikri ve sınai mülkiyet hakkı nedir? Marka nedir? Patent ve faydalı model nedir? sorularını yanıtlayan Işıklı, Denizli’de yapılmış olan patent, marka ve tasarım başvurularının sayısal verilerini paylaştı. İlimizdeki firmalar başta olmak üzere tüm Denizli halkının bu konuda daha bilinçli olması gerektiğini vurguladı. Bir buluşçunun nasıl davranması gerektiği hakkında bilgilendirmede bulunan İrfan Can Işıklı, Patent ve faydalı model arasındaki farklara değinerek Patent haklarının yurt dışında da nasıl korunacağı hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Bir nihai üründeki çözülen her bir teknik problemin ayrı bir patentin konusu olabileceğinden bahseden Sidus Patent kurucusu, “ Bu teknik problemlere bulunan çözümlerin basit olması, buluş niteliği taşımayacağı anlamına gelmez. O yüzden patent konusunda her fikir değerlidir.” dedi. Doğru patent başvurusu adımları hakkında da bilgi verilen eğitimde patent konusunda araştırmanın nasıl yapılacağı ve en güçlü korumanın nasıl sağlanacağı katılımcılara aktarıldı.

Prosedürel Süreçler konu başlığı altında Türkiye’deki patent süreçlerinden bahseden Işıklı; PCT (Patent Cooperation Treaty - Patent İşbirliği Antlaşması) , EPO (Avrupa Patent Ofisi ) patent süreçleri ve TÜBİTAK’ın patent teşvikleri hakkında bilgi verdi. Başta firma yetkilileri olmak üzere tüm katılımcılara patentleme işleminin ilk basamaklarından olan Buluş Bildirim Formu’nun nasıl hazırlanacağı,  süt ve süt ürünleri hakkındaki bir rapor örneği ile aktarıldı. Ayrıca internet üzerinden patent araştırmasının nasıl yapılacağı, katılımcıların şahsi bilgisayarlarıyla katıldığı uygulama ile anlatıldı.

Aynes Gıda Sanayi firma çalışanları için planlanmış olan Patent farkındalık eğitiminin son kısmında ise Aynes Gıda Sanayi A.Ş. CEO’su Murat Hocalar’ın da katılımıyla Patent ve Patentlenebilirlik üzerine Beyin Fırtınası gerçekleştirildi.

Bu patent eğitimi sayesinde Aynes Firmasında pek çok kıymetli fikrin ortaya çıkacağını dile getiren Hocalar, Pamukkale Teknokent ve Sidus Patent’e eğitim ve iş birlikleri için teşekkürlerini iletti.

Editör: TE Bilişim