Denizli Haber - Denizli Valiliği’nin düzenlediği program kapsamında Pamukkale Üniversitesi tarafından Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Denizli’ye gelişinin 90. yıl dönümünde, “90. yılında Atatürk’ün Denizli’ye Gelişine Bir Bakış” adlı bir e-konferans düzenlendi. Salgınla mücadele tedbirleri kapsamında, video konferans olarak düzenlenen ve üniversitenin resmi Youtube kanalı üzerinden paylaşıma açılan konferansa PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ercan Haytoğlu konuşmacı olarak katıldı.  Gerçekleştirilen konferansta Prof. Dr. Haytoğlu, “Büyük Ege Gezisi” kapsamında Denizli’yi ziyaret eden Mustafa Kemal Atatürk’ün ziyaretine ilişkin dikkat çekici noktalara ve Denizli halkının o gün yaşadığı coşkuya değindi.

Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Haytoğlu, konuşmasının başında Atatürk’ün gerçekleştirdiği memleket gezilerinin önemine değinirken, ilk ziyaretin 1923 yılında Bursa’ya yapıldığını hatırlattı. Mustafa Kemal Atatürk’ün 52 il ve bunlarla birlikte çok sayıda ilçeyi ziyaret ettiğini belirtti. Atatürk’ün yapılan yatırımları yerinde görmek, halkın taleplerini dinlenmek ve yapılan devrimler konusunda halkın görüşlerini yerinde gözlemlemek maksadıyla yurt gezileri gerçekleştirdiğine değinen Prof. Dr. Ercan Haytoğlu, Mustafa Kemal Atatürk’ün Denizli’ye ilk gelişinin 6 Mart 1930 tarihinde gerçekleştiğini ve bu ziyaretin istasyonda geçirilen yarım saatin ardından ayrılması ile sona erdiğini ifade etti. 

İSTASYONDA ATATÜRK’Ü BİNLERCE DENİZLİLİ KARŞILADI

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 4 Şubat 1931 tarihinde Denizli’ye geldiğini ve burada bir gece konakladığını hatırlatan Prof. Dr. Ercan Haytoğlu, Menemen Olayı’ndan hemen sonra, İzmir, Aydın, Denizli ve Balıkesir illerini kapsayan, Büyük Ege Gezisi’nin, bölgeyi gözlemlemek ve daha başka olumsuz gelişmelere meydan vermemek adına son derece önemli olduğuna değindi. Konuşmasının devamında, Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir ve Aydın-Nazilli ziyaretlerine de kısaca değinen Prof. Dr. Haytoğlu, Atatürk’ün 4 Şubat 1931 tarihinde saat 13.00’da Denizli’ye geldiğini ifade etti. Resmi kaynaklardan elde edilen verilere göre o gün Atatürk’ü istasyonda karşılamaya binlerce insanın geldiğini dile getiren Prof. Dr. Ercan Haytoğlu, istasyonda başlayan bu coşkunun Atatürk’ün Denizli ziyareti boyunca devam ettiğini belirtti. Atatürk’ün Denizli ziyaretinin, dönemin ulusal gazetelerinde ayrıntılı bir şekilde yer aldığını hatırlattı.

Ziyaretler kapsamında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyet Halk Fırkası sonrasında 51. Piyade ve 33.cü Topçu Alaylarını da ziyaret ettiğini söyleyen Prof. Dr. Haytoğlu, bugün Denizli Lisesi tarafından kullanılan binayı ziyaret ettiğini dile getirdi. Atatürk’ün yurt gezilerinde, okulları da ziyaret ederek öğretmenlerle küçük toplantılar gerçekleştirdiğini söyledi. Atatürk’ün saat 16.00’da Valiliği ziyaret ederek Vali Halit Bey (Aksoy)’dan bilgi aldığını söyleyen Prof. Dr. Ercan Haytoğlu, sonrasında Denizli Memleket Hastanesi’ni de ziyaret ettiğini sözlerine ekledi. Prof. Dr. Haytoğlu, ziyaretlerinin devamında Belediye Başkanı Mustafa Naili Küçüka’dan Denizli’deki belediyecilik ile ilgili kendisinden bilgi aldığını dile getirdi. Prof. Dr. Ercan Haytoğlu, Atatürk’ün geziden duyduğu memnuniyeti; “Gerek geçen defaki gerekse bugün Denizli halkının, hakkımda gösterdiği hissiyattan mütehassıs oldum. Teşekkür ve muhabbetlerimin muhterem halka iblağını rica ederim. Sizinle fazla konuşmağa hacet görmedim. Zira hakikati anlamış ve fırkamıza tamamen merbut bir muhit içinde bulunduğumu hissediyorum. Allahaısmarladık arkadaşlar” sözleriyle dile getirdiğini belirtti.

Editör: TE Bilişim