Denizli Haber - Geçtiğimiz Mart ayında, Ülkemizde Covid-19 salgının başlamasının ardından, salgının yayılımını önlemeye yönelik alınan bir dizi tedbirler kapsamında üniversiteler de eğitimlerini dijital platformlara taşımıştı. Bu konuda hazırlıklılarını kısa süre içerisinde bitiren Pamukkale Üniversitesi de 2019-2020 Bahar Dönemi eğitim öğretim faaliyetlerini uzaktan eğitim sistemi üzerinden vermeye başladı.

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)’ün aldığı karar ile 23 Mart 2020 tarihinden itibaren uzaktan eğitime başlayan PAÜ’de bugüne kadar, 68 binden fazla açılan sanal sınıfta, bin 178 eğitimci, 10 bin 615 ders işledi. Haftalık yaklaşık 8 bin 500 olmak üzere toplamda 66 binden fazla ders kaydı yayınlanırken, uzaktan eğitim sistemine toplamda 2 milyonun üzerinde ziyaretçi girişi yapıldı.

Açılan 10 bin 615 dersin 7 bin 486'sında Canlı Ders Sistemine aktarılarak senkron olarak işlenme olanağı sağlanırken, bin 162 ders asenkron olarak uzaktan eğitim sistemlerinde yer almaktadır. Ortak Zorunlu Dersler (OZD) için mevcutta var olan OZD Uzaktan Eğitim Platformu’nda dersler kesintisiz olarak verilmeye devam edildi.

Uzaktan Eğitim Sisteminde, toplam 21 sunucuda, 10 Terabayt (TB)’nin üzerinde kayıtlı veri bulunurken, kayıtlı olan derslerin toplam saati; 44 bin 288, yüklenen materyal sayısı 19 bin 208dir. Sisteme, bugüne kadar toplam 33 bin 183 adet ödev yüklendi.

Pamukkale Üniversitesi Uzak Eğitim Sistemi altyapısı ile ilgili bilgi veren PAÜ Bilgi İşlem Daire Başkanı Doç. Dr. Yusuf Özcan şunları dile getirdi: “Üniversitemiz Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından kurulan uzaktan eğitim sistemi, kurumumuz veri merkezinde barındırılan ücretsiz açık kaynak kodlu 21 adet bigbluebutton sunucusu ile hizmet vermektedir. Canlı derslerin sorunsuz olarak yapılabilmesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığımız tarafından bigbluebutton sunucuları arasında load balancing (yük dengeleme)  ve video işleme optimizasyon çalışmaları yapılmıştır. Yapılan tüm bu uzaktan eğitim çalışmaları, hazırlıkları öncesine dayanan uzaktan eğitim altyapımıza verdiğimiz emeklerin bir sonucudur. Üniversitemiz bünyesinde dijital dönüşüm hamlemizi başlattık. Bu kapsamda gerek yazılımsal gerekse donanımsal alanlarda önemli yeniliklere imza attık. Bu çalışmalarımızdan biri olarak ISO 27001:2013 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi kapsamında sistem ve bilişim ağlarının alt yapısını güçlendirme ve siber güvenlik tedbirlerini alma konusunda gerekli çalışmaları salgın sürecinin öncesinde tamamladık.

Pamukkale Üniversitesi olarak bilgi güvenliği alanında da ilklerden biri olmayı başardık. Tüm bu dijitalleşme alanında yaptığımız çalışmalarımız sürerken uzaktan eğitime geçilmesi yönündeki alınan kararların hemen sonrasında, 18 Mart 2020 tarihinden itibaren öğretim elemanlarına senkron derslerin nasıl yapılacağı konusunda tanıtıcı videolar ve kılavuzlar hazırlandık. Canlı Ders Sistemi içerisinde bir bilgilendirme sayfası açıp, tüm işlemler ile ilgili dokümanların paylaşımını yaptık. E-posta ile de bildirim sağlandık. Ayrıca Eğitim Destek Sistemi üzerinde akademik personel için Uzaktan Eğitim Rehberi adıyla bir ders açarak tüm akademisyenlerimizi bu derse dâhil ettik. Öğrencilere yönelik de bilgilendirme ve destek çalışmaları gerçekleştirerek, Canlı Ders Sistemi içerisinde bir bilgilendirme sayfası açtık. Tüm işlemler ile ilgili dokümanların paylaşımını yapıp yine e-posta aracılığı ile de bildirim sağladık. Tüm bu dijitalleşme alanında yaptığımız çalışmalarımızda desteklerini bizlerden esirgemeyen başta Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin Bağ olmak üzere, Üniversite Yönetimimiz ve yoğun bir mesai harcayan Bilgi İşlem Daire Başkanlığı çalışanlarına teşekkürlerimi sunuyorum.”

Editör: TE Bilişim