Denizli Haber - Türk Kulak Burun Boğaz ve Boyun Baş Cerrahisi Derneği tarafından düzenlenen ve bu yıl pandemi şartları nedeniyle dijital platformda gerçekleştirilen Türk Ulusal Kulak Burun Boğaz ve Boyun Baş Cerrahisi Kongresi, Türkiye genelinden KBB ve baş boyun cerrahisi alanında çalışmalar yürüten bilim insanlarını bir araya getirdi. Bu alanlardaki güncel konuların tartışıldığı ve e-poster sunumlarının gerçekleştirildiği kongrede “KBB Uzmanlık Öğrencilerinin Bilimsel Araştırma Yapma Konusundaki Tutumu ve Karşılaştıkları Engeller” konulu araştırması ile Prof. Dr. Cüneyt Orhan Kara, poster bildiri birincilik ödülünün sahibi oldu.

PROF. DR. KARA: “ÜLKEMİZDEKİ BU KONUDA YAPILMIŞ İLK ÇALIŞMA”

Prof. Dr. Kara, KBB asistanlarının bilimsel araştırma yapma konusundaki düşünce ve tutumları yanında karşılaştıkları engellerin saptanması yönelik yaptığı araştırmayı Akdeniz Üniversitesi’nde tıp eğitiminde doktora eğitimi alan ve Sağlık Bilimleri Üniversitesinde KBB alanında çalışan Prof. Dr. Hülya Eyigör ile birlikte hazırladı. Araştırmasında, ülkemizdeki üniversite ve eğitim araştırma hastanelerinde KBB uzmanlık eğitimi almakta olan KBB asistanlarına ulaşılarak veri toplayan Prof. Dr. Cüneyt Orhan Kara, yaptığı bilimsel çalışma sonucu elde ettiği sonuçlar hakkında şunları söyledi:  “Asistanların %68’i bilimsel çalışmalarda görev almak istediklerini, ancak %80’i bilimsel araştırma yapma konusunda yapılandırılmış bir eğitim almadıklarını belirtmişlerdir. Araştırmaya katılan asistanlarımız bilimsel araştırma yapmanın önündeki en önemli iki engel olarak %79 oranında ‘bilimsel araştırmalara maddi destek bulmak zordur’ ve %66 oranında ‘araştırmalara katılmam için teşvik ya da ödül yoktur’ diye düşünmektedirler. Bu araştırma ülkemizdeki bu konuda yapılmış ilk çalışmadır. Araştırma sonuçları yakın zamanda uluslararası bir dergide yayınlanarak dünya çapında konuyla ilgili tüm bilim adamlarıyla paylaşılacaktır. Ayrıca bu araştırma sonuçları ülkemizdeki uzmanlık eğitimi verilen üniversiteler ve uzmanlık derneklerinin bu alanda eğitimler planlaması, asistanların araştırmalara katılmaları için teşvikler ve ödül politikaları belirlemesinde yol gösterici olacaktır.”

REKTÖR VEKİLİ PROF. DR. KUTLUHAN: “EĞİTİMİN YAŞAM BOYU DEVAM EDEN BİR OLGU OLDUĞU BİLİNCİYLE ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDİYORUZ”

Prof. Dr. Cüneyt Orhan Kara’nın elde ettiği poster birinciliği ile ilgili olarak Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Kutluhan şunları dile getirdi: “Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, hastalıkların tanı ve tedavi yöntemlerini belirlemenin yanında sağlık çalışanlarının uzmanlık eğitimlerinin doğru bir şekilde planlanabilmesi konusunda da bilimsel araştırma yapmaya, eğitimin yaşam boyu devam eden bir olgu olduğu bilinciyle yeni yaklaşımlar getirmeye devam etmektedir. Tanı koyma ya da tedaviyi uygulamada etkin görev üstlenen asistanlarımızın bilimsel çalışmalarda daha aktif rol üstlenmeleri hiç şüphesiz Ülkemizi sağlık alanında da daha iyi noktalara taşıyacaktır. Tıp Fakültemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Orhan Kara hocamızın bu alanda Türkiye’de ilk olan bu araştırması umuyorum ki gelecekte bizlere ve tıp bilimine büyük katkıları sağlayacaktır. Prof. Dr. Cüneyt Orhan Kara hocamızı ve ekibini çalışmalarından dolayı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.”

Editör: TE Bilişim