Sağlık Bakanı Koca'nın açıklamalarının satır başları:

Türkiye'miz koronavirüse karşı mücadelesinde ilk dönemi tamamlamıştır.

Türkiye'de ilk vakanın görüldüğü tarih 11 Mart'tı. O tarihte dünyadaki vaka sayısı 119 bin 132 idi. 

29 Nisan'da test sayımız 43 bine ulaştı. Tespit edilen vaka sayımız azalmaya başladı.

Bu hafta ilk kez iyileşen hasta sayımız mevcut hasta sayımızı aştı.

Virüsle mücadele birinci dönemi tamamladık. Yeni dönemin ilk günlerindeyiz. Başarımız yine bazı koşullara bağlıdır. Tedbirlere uymak başarının garantisidir. Virüs şu anda dünyada aramızda dolaşmaya devam edecektir. Kalabalığa karıştığımız her yerde virüs karşımıza çıkabilir. Hiç tanımadığınız birinden virüs kapabilirsiniz. 

Salgın kontrol altına alınmış olsa da, tedbirler hala geçerlidir. 

Her mücadelenin mutlaka bir ödülü vardır. Tüm dünyanın model almaya çalıştığı başarının sahipleri olarak, 83 milyon bu başarının ödülünü almayı hak ediyor.

Tipik bir normalleşme dönemi değildir, kısıtlamaların gevşetildiği bir dönemdir. Yeni dönem tedbirlerle öznellerin sentezidir. Ama bu ödül büyük ödül değildir. 

Hassas davranmazsak serbestlik yeni mecburiyetlere yol açar. Risk devam etmektedir. Kontrolün kaybı 2. dalganın davetçisi olacaktır. Bunu birçok ülkede gördük. Salgın yeni ölümlerle ilk başarıları adeta sıfırladı.

Türkiye'de salgın kontrol altına alınmıştır. Risk varlığını uzun süre sürdürecek.

Salgın yeni ölümlerle ilk başarıları sıfırlayabilir, bunu başka ülkelerde gördük. Corona virüs tehdidi ortadan kalkmış değildir. Bu taşıyıcının ortadan kalkmasıyla gerçekleşir. 

Salgınla mücadelede birinci dönemde hedefimiz, hastalığı kontrol altına almaktı. İkinci dönemdeki hedefimiz, hayatı yeniden düzenlemektir. Yeni döneme isim vermeyi yararlı buluyoruz. Bu isim "Kontrollü Sosyal Hayat"tır.

Kontrollü Sosyal Hayat, hastalıkla mücadelede ikinci dönemin stratejisidir. Özgür ama tedbirli bir hayat tarzına geçiyoruz. Kuaföre gideceğiz ama önce tedbirlere bakacağız. İki temel tedbir var. Dışarı çıkacaksak mutlaka maske takacağız ve sosyal mesafeyi ayarlayacağız. Sosyal mesafeyi ayarlamazsak maske etkili değildir. Tedbirlerden biri eksikse diğeri yetersiz kalabilir. 

Biz mücadelede olduğu gibi yeni hayata da öncülük edebiliriz. Test kapasitemizi düşürmeyeceğiz, arttıracağız. Her yeni vakada filyasyon yönetimini uygulayacağız. Vakaları erken tespit edeceğiz. Bütün ekiplerimiz eskisinden daha fazla dikkatli olacağız. Sizlerden de aynı şeyi bekliyoruz.

Hedefimiz vaka ve ölüm rakamlarında 0'ı görmek. 

MASKE SATIŞI

Yeni bir normalleşme sürecine giriyoruz. Bu sürecin 2. dönemi. Bizim kontrollü sosyal hayat olarak tanımladığımız bu dönemde maskeye ihtiyacın daha fazla olacağını biliyoruz. Dışarıya kimsenin maskesiz çıkmasını uygun görmüyoruz. 20-65 yaş için 10 günde bir 5'li ücretsiz paket uygulamamız vardı. Şuana kadar dağıtım yapılan maske sayısı 160 milyonu buldu.

İhtiyacı daha fazla olabilecek vatandaşlarımız olacak bu dönemde.

SEKTÖRLERDE ALINACAK TEDBİRLER

Her bir meslek grubuna rehberler hazırlanacak. İşletmelerin uyması gereken kurallar Bilim Kurulu açıklayacak. Bu rehberler işletmelerde asılı olacak. 

TFF BAŞKANI AÇIKLAMALARI

Bilim Kurulu'nda görüşülen TFF kararıyla ilgili herhangi bir görüşmemiz olmadı bugün. Özellikle futbol hassas bir konu. Geniş kitleleri ilgilendiren bir alan. Burada kararı vermesi gereken federasyonun olduğunun altını çizmiştim. Federasyonun özgür iradesiyle kendi kararını verebileceğini söylemiştim. Biz şu dönemde federasyonun bir sağlık kurulu olduğunu biliyoruz. Kendilerinin bir çalışması olduğunu da biliyoruz. Özgür kendi iradeleriyle federasyon zaten verdi. Bundan sonraki sorumluluk da federasyonundur. 

 TOPLU KORONAVİRÜS TARAMALARI

Temelde hem PCR hem de antikor testi yaparak geniş bir çalışma olacak. Bütün Türkiye'yi kapsayan bir çalışma olacak. 150 bin kişi taranmış olacak. Hem PCR hem de antikor taraması. Çok geniş çaplı bir arama olacak. Gelecek hafta sahada tarama başlayacak.  

Editör: TE Bilişim