İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

Koronavirüs giderek can alıyor. Küresel düzeyde hasta sayısının 600 bine ölü sayısının 27 bine yaklaştığı bu büyük felaket bizi de etkilemiştir. Ülkemizde 5 bin 698 tespit edilmiş toplam vaka 92 can kaybı vardır. Tedavi gören hasta sayısının 42’si iyileşmiştir. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet diliyorum.  Mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Birliğimizi ne kadar güçlü tutarsak bu süreçten o kadar az hasarla çıkarız.

Her bir vatandaşımızın bu hastalığın yol açabileceği vahim sonuçlara yol açabileceğinin farkında olduğunu umuyorum. Tedbirleri alacağız.  İlk etapta 100 milyar TL’nin üzerinde bir ekonomi programı hazırladık.

İstihdamı korumak amacıyla kısa çalışma ödeneğinin şartlarını kısalttık. Ülkemizde 2 milyon dar gelirli haneye nakit desteği veriyoruz.

Bu ülkede hiç kimsenin aç kalmasına izin vermeyeceğiz. Çocuklarımıza nasıl gözümüz gibi bakıyorsak büyüklerimize de öyle bakacağız. Hastalık zincirinin bir an önce kırılmasının amaçlıyoruz. Tüm bunları titizlikle uygulamadığımızda üstesinden geleceğiz .Kurallara uyalım ikazlara kulak verelim. Türkiye bu döneme olabileceği en hazırlıklı şekilde yakalanmıştır.

İlaç ve gıda konusunda hiçbir sıkıntımız yoktur. Hastalıkla mücadelede test kiti maske eldiven gibi ürünleri kendimiz üretebildiğimiz için bunlarla ilgili bir sorun yaşamıyoruz. Bunların dedikodusunu ve stokçuluk yapanlara aldanmayın. Bu ürünleri hızla tedarik etmemizi sağlayan sanayicilerimize teşekkür ediyoruz. Solunum cihazı üretimi konusunda hızla mesafe kat ediyoruz. Bu çerçevede hızlı tanı kitlerini devreye sokarak testleri süratle artırdık.  Testler kesinlikle ücretsizdir. Hem vatandaşlarımızın hem de sağlık personelimizin tedavi ile ilgili tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz.  Tüm bakanlıklarımız ve kurumlarımız seferberlik içinde çalışıyor. Her pazartesi bizler kabine toplantımız gerçekleştireceğiz. Tüm çalışmalarımızı şeffaf bir şekilde yürütüyoruz. Gelişmeleri anbean paylaşıyoruz.

Bilimi Kurlumuzun tavsiyeleri doğrultusunda ilave tedbirler alıyoruz. Belirlenene kurallara ne kadar sıkı riayet edersek o kadar çabuk çıkarız.

30 büyükşehir için yeni tedbirler

Bugün Bilim Kurulumuzun tavsiyeleri konusunda aldığımız yeni tedbir paketini hayata geçirmeye kararlaştırdık.

Şehirlerarası seyahatler bundan böyle valilik iznine bağlanmıştır. Kamuda olduğu gibi özel sektörde de minimum personelle esnek çalışma sistemine geçilecektir. Toplu taşımada seyrek oturma düzeni. Piknik alanları hafta sonları kapalı olacak. Hafta içinde hiçbir şekilde burada bulunacaktır. Askerlerimizin 14 gün kuralına uyacak şekilde celp ve terhis kuralına tabii tutulacaktır. Yurt dışı uçuşlar tamamen sona erdirilmiştir. 30 büyükşehrimiz tamamında titizlikle uygulanması kararı uygulamaya geçilmiştir.

Editör: TE Bilişim