Özel günlerden kutlamalardan sonra, regl dönemi, seyahat ve tatil dönüşleri tartıda fazla rakam çıkıyorsanız ve kendinizi şiş hissedip yüzükleriniz parmaklarınıza sığmıyor, ayaklarınız ayakkabılara zor sığıyorsa dikkat vücudunuz ödem tutmuş olabilir.

 Her şeye rağmen sağlıklı beslenip kaçamak yapmadığınız halde aynı şikayetlerle güne başlıyorsanız gizli sebepleri;

• Uyku problemi

• Uzun süre gün içinde ayakta kalmak

• Vücutta vitamin mineral eksiklikleri

• Hava sıcaklığın artması ile adaptasyon olabilir.

Gün içinde 30 dakikalık yürüyüş, uyku düzeni ve rutin kan tetkikleri bu anlamda faydalı olacaktır.

Tek bir şey mucizevi olmasa da ÖDEME SAVAŞ AÇAN beslenme alışkanlıkları mevcut. Ödem probleminiz varsa aşağıdakileri rutininize dahil etmeye gayret edin, şiş hissinizin azalmasında etkili bir yöntem.

Beyaz rengi beslenmenize süt ve ürünleri olarak dahil edin. Bunun harici beyaz un ile yapılan tatlı ve tuzlulardan uzak durun. Tehlikeli beyaz olan unlu mamüller vücudunuzda insülin seviyelerini artırarak böbreklerden sodyum emilimine neden olacaktır. Sodyum demek vücut için daha fazla hacim ve daha fazla ödem demektir. DİKKAT 

Vücutta sodyum seviyelerini azaltmak ödem için büyük önem taşır. Vücuttaki sodyumu azaltmanın bir yolu da vücudumuzdaki potasyumu artırmaktır.Potasyum seviyelerinizi artırmak için; beslenmenize muz, avokado, hindistan cevizi suyu, yeşil yapraklılar ve kuru kayısı ekleyin.

Ödemle savaşta sıvı alımı çok önemlidir. Günlük 2,5 litre su içtiğinizden emin olun. Bunun yanında su içeriği yüksek sebze ve meyveler de ödemle savaşta etkilidir. Salatalık, maydanoz, kabak, ananas, çilek, karpuz, limon ve ahududu en güzel örnekleridir.

Tuz tüketimi ödemin en büyük nedenleridir. Ödem ile mücadelede gizli tuz kaynaklarına dikkat edelim; örneğin soslar, konserveler, çiğ köfte, gibi. Günlük tuz tüketiminiz yemeklerinizin içindeki de dahil olmak üzere 1 tatlı kaşığını geçmemeli.

Ödem şikayetiniz var ve alkol tüketiyorsanız alkol tüketiminizi durdurmak da iyi bir çözüm olacaktır.

Diyetisyen Duygu DERYAN