Seçimlere hazırlanan partilere kötü sürpriz var. YSK, 1 Kasım 2015'teki genel seçimlere katılan 29 partiden 21'ine vize vermedi. Buna göre, AK Parti, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, CHP, HDP, MHP, Saadet Partisi, Vatan Partisi'nin seçime girme hakkı olacak. Ayrıca 1 Kasım 2015'teki seçime katılmayan Hür Dava Partisi de seçimlere katılabilecek. Böylece seçimde toplam 9 parti olacak. Seçime katılamayacak partilerin referandum faaliyetleri de sınırlı olacak. Erken hazırlık, erken seçim iddialarını da akla getirdi.

SINIRLI FAALİYET

Seçimlere katılabilecek partiler listesinin belirlenmesi, nisan ayında yapılması planlanan anayasa değişikliği referandumu açısından da sonuç doğuracak. Liste dışı kalan partilerin referandum kampanyası yapmasının önünde bir engel bulunmuyor. Ancak bu partiler; artık seçmen kütüğünü alamayacak, ilçe seçim kurullarında temsilcileri varsa düşecek, sandıkta müşahit görevlendiremeyecek, sandık kurullarına temsilci veremeyecek, seçimlerle ilgili iş ve işlemlerde görev alamayacak.

İŞTE SEÇİME KATILAMAYACAK 21 PARTİ

Anadolu Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Gelişim Partisi, Demokratik Sol Parti, Doğru Yol Partisi, Emek Partisi, Genç Parti, Hak ve Adalet Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Halkın Yükselişi Partisi, İlk Parti, Komünist Parti, Liberal Demokrat Parti, Merkez Parti, Millet Partisi, Millet ve Adalet Partisi, Muhafazakar Yükseliş Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi, Türkiye Komünist Partisi.

 

Editör: TE Bilişim