Her geçen günle birlikte elektriğe, suya, doğalgaza, gıdaya, barınmaya gelen zamlar maaşları kar tanesinin bir anda suya dönüşmesi gibi eritir, sonra da buharlaştırırken, insanlar nereden neyi kesip nereye ödeyeceğini de şaşırmış durumda.

Aldığı maaşla, ödediği faturalar ve gereksinimler birbirini tutmadığı için ne yapacağını bilemez halde olan insanlar çaresiz ve tepkisiz borcu borçla kapattıkça ceplerindeki delik büyümeyi sürdürüyor.

Geçtiğimiz günlerde markete giderken apartman girişinde elektrik su ve doğalgaz faturalarının geldiğini görüp yanıma aldım. Bir yandan da faturaları kontrol etmeyi sürdürüyordum. Mahalleye çıkınca iki üç komşu kadının evlerinin önünde benim gibi faturalarına baktıklarını gördüm.

“Benim faturalar çok yüksek gelmiş, sizinkiler ne durumda?” dememe kalmadan hepsi bir ağızdan konuşmaya başladılar.

Kimisi elektriğim 150 lira su parası 90 gelmiş derken, bir diğeri “Benim emekli maaşıyla bunları nasıl ödeyeceğim” diyerek elini başına vuruyordu.

Komşulardan bir tanesi  “Faturalarımızda bir sürü ne payı olduğunu bilmediğimiz ücretlendirmeler de var.  Benim normal fatura bedelim 70 liraysa, bu paylarla birlikte 100 olmuş” derken bir diğeri “Su parasına da yine yüzde 20 zam gelmiş.  Gelen su parasını görünce eşim bahçemiz var da gün boyu bahçe mi suluyorsun? diye bana kızıyor” diye şikayet ediyordu.

……Kısacası  ülkemizde üretimin yok denecek kadar azalması, dolara endeksli piyasalar, ham maddenin ithal edilmesi ve tarım ürünlerini ithal eder hale gelmemizle birlikte elektrik, su, doğalgaz, benzin gıda gibi birçok tüketim malzemesinde üst üste gelen zamlar da , emekliler, asgari ücretle çalışanlarla birlikte  toplumun tamamını  olumsuz olarak etkiliyor.

İstihdam ve üretim olmadığı müddetçe bu türlü sıkıntıların ne yazık ki artarak yaşanacağının bilincindeyiz.

Ülkemizde üretim canlandırılır ve sonuna kadar desteklenirse, istihdam da gerçekleşir, işsizlik oranları  düşüşe geçer ve insanların maaşları  zamlara karşı nakavt durumuna düşmez. Hatta zam diye bir olgu da ortadan kalkmış olur diye düşünüyorum.

Sağlıcakla kalasınız!