Hayatta başarılı olmak için çabalarken, ailen ve çevrendekiler sana neyin başarı olduğunu öğrettiler ise o konularda başarılı olmaya çalışırsın. Özgüven başardıkça ve kendini kanıtladıkça oluşmaya başlar. Aile ilk dönem için özgüven sağlarsa ikinci aşama çevre ve sonraki aşama okul-iş hayatı kendini aşacağın ve oluşumunu tamamlayacağın aşama olacaktır.

‘Her şeye rağmen!’ dediğin döneme girdiğinde ise artık bu zamana kadar sağlayabildiğin özgüvenini ve gücünü kullanacağın zamana gelmişsindir. Bu aşamaya kadar defalarca kırılıp incitilmiş, en yakınlarının özgüvenini sarsmaya çalıştığı davranışlarına maruz kalmış, görünmez- kanıtlanamaz ama hissedilip içe atılmış duygu yoksunluklarıyla mücadeleni vermişsindir.

İnsanı insan yapan çoğu duygularını, güçsüzlüklerini kendine saklamayı  öğreten insanlardan mümkün olduğunca uzak yaşamaya başlamışsındır. En çok uzun vadede senin hayatını bilen, sırlarını hatalarını paylaştığın ailen seni yıpratmıştır. Çünkü duygusal zayıflığını en yakınlarına gösterirsin. Sorunlarını onlarla paylaşır kendini olduğun gibi aktarırsın. Sana silah olarak cümleler döndüğünde ise kırılırsın ve belki hatta yıkılırsın. Hayatına giren sevgilin veya eşin güçlü yönlerini gördükçe senin içinde zayıf yönleri duygusallığında yaratacağın boşluğu bulmaya çalışmıştır. Arkadaşlarını ,iş çevreni  yakınlaşmadığın sürece zararsız kabul etmişsindir.

Bu aşamalardan birinde koşulsuz sevgini verebileceğin bir canlıyı hayatına almışsındır. Bu ya bir çocuktur ya da kuş, kedi, köpek vb. canlılardır. Çünkü sevmek, sevilmek kadar ihtiyaçtır. Sevmeye değer kavramı o kadar yorucudur ki, insanlar bunu düşünmemek için kendilerini olabildiği kadar başka konulara kanalize ederler. 

Sevmeye önce kendinden başlarsan işin daha kolay olabilir. Kendine verdiğin değer kadar değer vermek zorunda bırakırsın insanları. Ya ‘Kaçacaklar’dır  ya da gerçekten ‘Sevecekler’dir. İkisinin ortası  gri tonlarda ise hayatından bezdirilirsin. İşte gri olanlar için ‘Gidecekler’  diyemezsen, onlar hayatında olduğu sürece sana ne özgüven, ne güç, ne de verdiğin değerli emeklerin yetecektir.

‘Her şeye rağmen!’ döneminde olan herkese sevgilerimle…