Hamilelik süresince anne adayının oruç tutması uzmanlar tarafından önerilmez.

Bunun nedeni hamilelik döneminde anne adayının yeterli miktarda sıvı gıda alması hamile olamayanlara göre fazlasıyla önemlidir.Anne adayının yeterli sıvı almaması ve annenin susuz (dehidrate) kalması erken doğuma neden olabilmektedir. Aynı şekilde gebe bayanların kan şekeri diğer insanlara göre daha kolay düşme eğilimindedir , oruç sırasında uzun süre aç kalındığında bu durum gelişebilir ve bulantı, kusma, mide yanması, kabızlık gibi şikayetlerde artış görülebilir. Özellikle gebeliğinde riskli bir takım durumlar tespit edilmiş olan anne adaylarının (diabet, erken doğum tehtidi, kanama, çoğul gebelik, gelişme geriliği gibi) oruç tutmaları daha da sakıncalı olabilir. Gebelikte uzun süre aç kalmadan sık sık ve azar azar yemek yenmesi önerilir.

 

LOHUSALIK DÖNEMİNDE ORUÇ TUTULABİLİR Mİ?

Lohusalık dönemi doğumdan sonraki 6 haftalık dönemdir. Bu dönemde kadınların oruç tutmaları dinimize göre haramdır.

 

EMZİRME DÖNEMİNDE ORUÇ TUTULABİLİR Mİ?

Emzirme döneminde oruç tutmak anne sütünün miktar ve kalitesini etkiliyor ve bebeğin beslenmesini güçleştiriyorsa dini hassasiyeti olan bir doktora başvurarak o doğrultuda hareket edilmelidir?

 

GEBELİKTE ORUÇ TUTMAK İSTEYEN ANNE ADAYLARI

Gebelik sırasında oruç tutmak isteyen anneler mutlaka doktorlarının ve diyetisyenlerinin denetiminde oruç tutmaya başlamalılar.

Hamilelik ve emzirme döneminde oruç tutan kadınlar aşağıdaki durumlara dikkat etmelidir.

• Mutlaka sahura kalkın ve dengeli beslenin.

• Aşırı şeker ve yağlı gıdalardan uzaklaşın.

• Emziriyorsanız sağlıklı beslenme ilkelerine dikkat edin.

• Emzirme döneminde artan kalori ihtiyacınızı gidermek için meyve suyu gibi boş enerji kaynaklarının yerine daha sağlıklı olan meyve, esmer ve tam tahıllı ekmeklerden yararlanın.

• Özellikle bir alerjiniz yoksa mutlaka her gün süt ve süt ürünleri tüketin.

• Yumurta, et, tavuk, balık, kurubaklagilleri her gün çeşitlendirerek protein alımını artırın.

• Çok şekerli ve yağlı gıdalardan, tatlılardan kaçının. Hafif sütlü ve meyveli tatlılar tercih edin.

• Mevsimine uygun meyve (kavun, karpuz, kiraz, kayısı vb) ve sebze (enginar, bakla, semizotu gibi) tüketin.

• Özellikle emziriyorsanız sütünüzün azalmaması için 3 litre veya daha fazla su için

 

DİYANET HAMİLELİKTE ORUÇ TUTULUR MU?

Ramazan orucunu tutmamak için geçerli mazeretlerden biri de gebelik veya çocuk emzirmektir. Gebe veya emzikli olan kadınlar, kendilerine yahut çocuklarına bir zarar gelmesinden korkmaları halinde oruç tutmayabilirler Bunlar bir yönüyle hasta hükmünde oldukları gibi, onlara bu ruhsatı tanıyan hadisler de bulunmaktadır (Nesâî, Sıyâm, 51, 62; İbn Mâce, Sıyâm, 12). Kendisi dayanabilecek ve çocuk da etkilenmeyecek ise hamile ve çocuk emziren anne oruç tutabilir. Bu konuda alanında uzman bir hekime danışılması uygun olur. Hamilelik ve çocuk emzirme gibi meşru sebeplerle oruç tutamayan bayanlar, tutamadıkları bu oruçlarını şartların elverişli olduğu başka zamanlarda kaza ederler (Merğinânî, el-Hidâye, I, 127).

Editör: TE Bilişim