Mübarek ayın başlaması üzerine ramazanda kilo vermek konusu sıklıkla sorulur oldu. 17 saat boyunca oruç tutmak sebebiyle ramazanda diyet hakkında bilgi edinmek isteyenlerin sayısı da hızla arttı. Beslenme doktorlarının önerdiği ramazanda beslenme yöntemleri bu nedenle haberimizde yer alıyor. Eğer siz de ramazanda nasıl kilo verilir sorusuna cevap arıyorsanız haberimizi okumaya devam edebilirsiniz. Özellikle Ramazan orucu tutanların araştırmakta olduğu ramazan diyeti konusu, son günlerde en çok araştırılan başlıklardan bir tanesi olarak göze çarpıyor. Bu gibi nedenlerle Ramazanda kilo vermek için nelere dikkat edilir sorusuna uzman beslenme doktorlarının verdikleri cevaplar ve tavsiyeler burada. Mübarek Ramazan ayında kilo vermek istiyorsanız ancak ne yapmanız gerektiğine karar vreemiyorsanız, doktorlar tarafından önerilen ramazan diyeti bilgilerine haberimiz yardımıyla erişebilirsiniz. Ramazanda diyet hakkında merak edilen önemli noktalar ve ramazanda nasıl kilo verilir sorusunun cevabı Ajanshaber.com’da.

 

RAMAZANDA NASIL KİLO VERİLİR

Ramazan ayının yarısının geride kalmış olmasıyla, ramazanda diyet konusu daha da sık şekilde araştırılır oldu. Mübarek ramazan ayında farz ibadeti olan oruç tutmak, iftar ve sahur sofralarında ölçünün kaçırılması halinde genellikle kilo alımı ile sona eriyor. Bu sebeple çoğu kişi hem ramazan ayını kilo almadan bitirebilmek için, hem de daha rahatça oruç tutabilmek için ramazanda diyet konusunu araştırıyor. Bu noktada uzmanlarının on bir ayın sultanı Ramazan ayı hakkında önerileri çok araştırılıyor. Ramazan ayında oruç tutan kişilerin mutlaka sahur öğünü yapması gerektiğini belirten beslenme uzmanları, iftar öğünlerinde yağlı yemeklerden uzak durulması gerektiğini söylüyorlar. Ayrıca doktorlar diyet listelerinin kişilere özel olması gerektiğini, bu sebeple internette bulunan diyet listelerinin kişiye uygun olmayacağı için olumsuz sonuçlar doğurabileceğini hatırlatarak ramazan ayına ilişkin bazı öneriler veriyorlar.  Bu noktada hatırlatmak isteriz ki, diyetisyenler, kendilerine başvuran hastalara yaptıkları testler ve tahliller ışığında kişiye uygun olan beslenme programını hazırlamaktadırlar. Bu sebeple haberimizde ramazan için diyet listesi yerine diyet tavsiyeleri yer almaktadır.

 

Doktorlara göre, ramazan ayında kilo verme hususunda en önemli olan adımlardan bir tanesi sahur öğününü atlamamaktır. Ayrıca sahurda hafif yemekler yenmesine de oldukça önemlidir. Ramazan’da sahur yemekleri hakkında uzman doktorların önerdiği tarifleri aşağıdaki haberimizde bulabilirsiniz. Sahur için beslenme uzmanlarının önerdiği yemek tarifleri arasında kahvaltılık gıdalar yer alıyor. Bu noktada menemen ve omlet gibi hafif besinlerin yanı sıra zeytin, peynir, domates gibi kahvaltılık yiyeceklerin sahur öğünü için seçilmesi, tutulan oruçta kolaylık sağlayacaktır. Ayrıca haşlanmış yumurta ve kuru yemişler tok tutma özellikleri ile bilindikleri için, sahur öğünlerinde tercih edilebilirler. Doktorların ramazan ayı için verdikleri bilgiler arasında sahur tariflerinin yanı sıra, spor önerileri de yer alıyor. İftar yemeklerinin ardından veya iftar öncesinde yarım saat kadar bile olsa yürüyüş yapılmasının ramazan ayında kilo vermek konusunda yardımcı olacağı belirtiliyor. Uzun süre açlık ve susuzluk olması sebebiyle yorucu ve ağır sporların yapılmaması, nefes darlığı gibi olumsuz sonuçlarda da sporun bırakılması gerektiği belirtiliyor.

 

RAMAZANDA DİYET

Daha önce de belirttiğimiz üzere, diyet listeleri kişilere özeldir. Bu sebeple doktorların ramazan için tavsiyelerini haberimizde bulabilirsiniz. Orucu su ile açmanın ardından iftara bir çorba ile devam etmek, uzman doktorların ilk tavsiyesi olarak göze çarpıyor. Ayrıca beslenme uzmanlarının önerdiği ikinci şey, çorba sonrasında yarım saat, on beş dakika bir süre kadar  bir ara vermek oluyor. Mübarek Ramazan ayında olmamız sebebiyle bu kısa arayı namaz kılarak geçirebilirsiniz. Bu ara sayesinde mideniz uzun süre aç kalmanın ardından yenilen çorba ile kendine gelecektir ve yiyeceğiniz diğer besinler midenizi çokta rahatsız etmeyecektir. On beş dakika kadar ara verdikten sonra, yemeğe devam edebilirsiniz. Bu noktada iftara ana yemek ve salata ile devam etmeniz tavsiye ediliyor. Bu noktada, aşağıdaki haberimizden uzmanların iftar tavsiyelerini ve iftar yemekleri önerilerini detaylı şekilde inceleyebilirsiniz.

 

Ramazan aylarında kilo vermek istiyorsanız, her zaman olduğu gibi yağlı ve şekerli besinlerden uzak durmalısınız. Bu sayede hem oruç tutarken susamazsınız, hem de yorgunluk hissetmezsiniz. Oruç tutarken de uyumaktan kaçınıp hareket etmeye yönelirseniz, ayrıca iftar ve sahur arasında 2 litre su içebilirseniz, kilo verebilirsiniz. Ayrıca meyve ve kuruyemiş seçeneklerini veya iftara öze hafif tatlıları iftardan birkaç saat sonra tüketmelisiniz. Böylece mideniz rahatlamış olacaktır. Kızartma yiyecek ve hamur işlerinden uzak durun. Sahurda kan şekerini hızla düşürüp yükseltmeyen yiyecekler tercih etmelisiniz. Bu sayede gün içinde yaşanan en büyük sorunlardan olan yorgunluğa da çözüm bulmuş olursunuz.

 

UZMANLARDAN RAMAZAN İÇİN TAVSİYELERİ

 

Niyetli olduğunuz zaman içerisinde su kaybı yaşatacak ağır sporlar yapmaktan kaçının. Bu noktada, spor planlamanızı iftar ve sahur arasında yapmanız tavsiye ediliyor. Doktorlar tarafından spor için önerilen en iyi vakit, iftardan 1 saat sonra yürümektir. Böylece yavaşlamış olan metabolizmanız da hızlanacaktır. Ayriyeten vücut geliştirme ile ilgileniyorsanız iftar için protein içeren gıdalar almayı tercih etmelisiniz. Ramazan boyunca hedefiniz formunuzu korumaya devam etmek olmalı, ekstra şeyler yaparak vücudu yormamalısınız. Uyku düzensizliğine yol açacak ağır besinlerden kaçınmanız sağlığınız için olumlu sonuçlar doğuracaktır. Ramazan ayında içecek alternatifleri olarak naneli ayran, silkat içeren maden suyu, sıkma meyve suyu, domates suyu gibi içecekleri asitli içecekler yerine tercih edebilirsiniz. Eğer canınız tatlı çekiyorsa, 3-4 günde bir sütlü hafif bir tatlı tercih edebilirsiniz. Kilo vermek istiyorsanız kızartma yerine buğulama ve fırında yemekleri de tercih edebilirsiniz.

 

Ramazan ayında hissedilen susuzluk hissi üzerine de uzmanların önerileri sıklıkla araştırılıyor. Bunun için susuzluk hissi yaratabilecek bal, reçel, tuz gibi şekerli ve tuzlu gıdaların iftar ve sahurlarda yenmemesi öneriliyor. Ayrıca sahur ve iftar vakitleri arasında kalan zamanda 2,5 litreye yakın su içmenin, bir sonraki gün hissedilen susuzluğu dindireceği belirtiliyor. Çok tuzlu ve ağır yemeklerden uzak durmak susuzluk hissini azaltacaktır. Ayrıca su oranı yüksek gıdalar tüketerek gündüz susuzluk çekme riskinizi azaltmış olursunuz. Demir eksikliğiniz yoksa sahurda çay tüketin ve ramazan süresince gazlı içecek ve meyve suyu diye satılan ürünlerden uzak durun.

Editör: TE Bilişim