Türkiye’yi sarsan siyanürlü intiharlar konusunda tepkisiz kalmayan İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk siyanür konusunda bir Meclis Araştırması önergesi vererek konu hakkında komisyon kurularak meselenin tüm boyutlarıyla ele alınmasını TBMM gündemine taşıdı. Ayrıca Yasin Öztürk, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması İstemiyle TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesi ile son günlerde sıkça rastlanan intihar vakalarında kullanılan siyanür’ün neden bu kadar kolay ulaşılır olduğunu sordu.

Milletvekili Yasin Öztürk, soru önergesinde siyanür kullanılarak işlenen cinayetlerin ve intiharların ne sıklıkta görüldüğünü sordu.

İnternet üzerinden bu kadar kolay ulaşılabilir bir madde olmasına da tepki gösteren Öztürk , “Satışı Tehlikeli Kimyasalların Kontrol Yönetmeliğine” dahil edilmesini istedi. Milletvekili Öztürk, konunun takipçisi olacağını ifade etti.

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk'ün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay sunduğu yazılı soru önergesi aşağıda ki gibidir;

Aşağıdaki sorularımın Anayasanın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 96. Maddesi gereğince Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat OKTAY tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 11.11.2019

Ülkemizde son günlerde siyanürle intihar ve cinayet vakalarında görülen artış kamuoyunu tedirgin etmektedir. Türkiye’de siyanürle intihar vakaları 16. sırada yer alırken, son günlerde yaşanan intiharlar nedeniyle üst sıralara yerleşmiştir. İstanbul ve Antalya’da iki ailenin toplu intiharları dışında, İzmir’de bir genç anne ve babasını siyanürle zehirleyerek ölümüne sebep olmuştur. Ayrıca, basına yansıyan haberlerden, Mersin’de, Denizli’de ve İstanbul’da yaşanan intiharların da siyanüre bağlı olduğu öğrenilmiştir.

Bu doğrultuda aşağıdaki sorularımın ilgili Bakanlıklara yönlendirilerek ve konunun aciliyeti de dikkate alınarak cevaplandırılması konusunda gereğini arz ederim.

Sorular: 

1- Ülkemizde son 1 yılda resmi kayıtlara geçen siyanürle intihar vaka sayısı nedir?

2- Ülkemizde son 1 yılda resmi kayıtlara geçen siyanürle cinayet vaka sayısı nedir?

3- Ülkemizde siyanür kullanarak sokak hayvanlarının ölümüne sebep olan vaka sayısı nedir?

4- Son bir yılda siyanürle intihar ve cinayet haberlerinin yaygın olmasına rağmen, siyanür satışının 11 Kasım 2019 tarihi itibariyle halen internette kolaylıkla temin edilebilmesinin nedeni nedir?

5- Siyanür satışı yapan işyerleri ve internet sitelerinin tespitine ilişkin bir çalışmanız bulunmakta mıdır? Siyanüre kolay ulaşımın engellenmesi için acilen bir tedbir alınması düşünülmekte midir?

6- Madencilik, böcek ilacı üretimine yönelik sanayi kolları dışında günlük kullanımının yok denecek kadar az olmasına rağmen, siyanüre neden kolaylıkla erişilmektedir?

7- Siyanür neden, “Satışı Tehlikeli Kimyasalların Kontrol Yönetmeliğine” dahil edilmemiştir?

8- Kontrole Tabi Kimyasal Maddeler Hakkında Yönetmeliğin 7. Maddesi uyarınca, üretime/ithalata konu yönetmelik eki kimyasal maddelerin yurt içinde gerekli denetimlerinin yapılabilmesi adına dağıtım kanallarının her birinin ve son kullanıcısının tespit edilmesini ve suistimalinin önlenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda yapılan denetimlerde, kontrole tabi kimyasal madde satışına uymayan firma tespit edilmiş midir? Bu firmalara uygulanan cezai yaptırım nedir?

Editör: TE Bilişim