İyi Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Çocuklarımıza armağan edilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramını, çocuklarımızın sorunlarını görerek, sağlıklı bir nesil yetişmesi ve çocuklarda da sıklıkla görülen ileri derece “kalp-damar hastalığını” dile getirdi. Ağır kalp kapak hastalığı veya kalp kasının ilerleyici bir hastalığı olan kardiyomiyopati nedeniyle kalp yetmezliğinin son aşamasına gelen ve kalbin hayati organlara kan pompalama kapasitesinin tükendiği noktadaki kişiler ( kalp dışında kanser, akciğer, şeker vb. olanları listeye alınmaz) kalp nakil listesine alınmaktadır.

Öztürk, bu konu ile ilgili Kan, Organ ve Doku nakli hizmetleri Daire başkanlığının Resmi sayfasında açıkladığı verilere göre Türkiye’de Kalp nakli bekleyen hasta sayısı 23 Nisan 2019 itibariyle 1169’dur. Ayrıca 2018 yılında 91 adet, 23 Nisan 2019 itibariyle bu yıl 16 adet kalp nakli gerçekleştirmiştir dedi.

Kalp naklinin gerçekleşmesi için uygun bir verici bulunması zaman almaktadır, İzinsiz veya bağış yolu ile Organ nakli yapılan “Kadeverik Donör” sayısı 2018 yılı itibarıyla 2178, 23 Nisan 20198 itibarıyla 692’dir. 81 milyon nüfusu olan Ülkemizde bu oranın çok düşük olması dolayısıyla kalp nakli bekleyen hastalarda Nakil oranı da çok düşük kalmaktadır Ülkemizde Organ nakillerinin arttırılması için Organ bağış oranlarının artması gerektiğini dile getirdi.

İyi Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Uygun Kalp bulununcaya kadar “Yapay kalp destek sistemleri” adı verilen cihazlarla ortalama 4-5 yıl destek alarak yaşayan hastalar mevcuttur. Dolayısıyla hastanın organ bekleme süresini uzatarak hastanın yaşamını kaybetme riski azaldığını belirtti.

2010 yılından bu yana SGK tarafından karşılanmakta olan bu cihazlar son dönemlerde döviz fiyatlarının yükselmesinden dolayı karşılanmasında aksamalar olduğu vatandaşlarımız tarafından dile getirilmektedir dedi.

Günümüz anlam ve önemine binaen 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk bayramıdır. Çocuklarımız Ülkemizin geleceğidir. 2017 yılında yapılan 70 kalp naklinden sadece 4 tanesi çocuk idi ve ne yazık ki; 2017’de kalp nakli bekleyen 19 çocuğumuz hayatını kaybettiğini belirtti.

Öztürk, Son 5 yılda Kalp nakli bekleyen kaç çocuğa kalp nakli yapılmıştır, 23 Nisan 2019 itibariyle Kalp nakli bekleyen çocuk sayısı ne kadardır, Ülkemizde organ bağışı yetersiz olduğundan özellikle çocuklarımıza “Yapay kalp destek sistemi” adı verilen cihazlarda öncelik sağlanamaz mı diyerek Sağlık Bakanı Sn. Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını isteyerek soru önergesini, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiğini belirtti.

Editör: TE Bilişim