İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle 2 ayrı yazılı soru önergesini TBMM Başkanlığına verdi.

Öztürk ilk önergede Türkiye Varlık Fonu’nun ne kadar borçlandığını, içinde iletişim, ulaşım, bankacılık ve haberleşme sektörlerinde “yerli ve milli “ kuruluşların yer aldığı Fon’un bu borçlanmaları karşılığında stratejik önemi olan kuruluşları teminat olarak gösterilmesinin ne kadar doğru olduğunu sordu.

Yasin Öztürk’ün cevabını aradığı sorular arasında Türkiye Varlık Fonu’nun alacağı 1 milyar dolarlık kredinin hangi amaçla kullanılacağı da var.

Denizli Milletvekili Öztürk ikinci soru önergesinde bu kez Kamu Bankaları ve İşsizlik Fonu konularını mercek altına aldı; “Halkbank, Vakıfbank ve Eximbank, 2 (iki) gün içerisinde, 10 milyar 875 milyon TL tutarında tahvil satarak sermaye yeterlilik oranlarını iyileştirmişlerdir. Bu işlem İşsizlik Fonunda biriken 11 milyar TL ile mi yapılmıştır?” diye sordu.

TBMM’de Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Bülent Aksu’nun konu hakkındaki “Bakanlığımızın bilgisi ve yönlendirmesi olmamıştır. Bankalarla Fon kendi inisiyatifleriyle bu işlemleri gerçekleştirmiştir” açıklamasından yola çıkan Öztürk, “Maliye ve Hazine Bakanlığının bilgi ve yönlendirmesi olmadan, Türkiye İşsizlik Fonu ve bankaların kendi inisiyatifiyle, İşsizlik Fonu’ndan bankalara aktarım yapılabilmesi mümkün müdür?” sorusunu sordu.

“Emeklilik Fonlarından da kamu kurumlarına kaynak aktarımı olmuş mudur? Hangi fonlardan hangi kurumlara ne kadar aktarım olmuştur? İşsizlik Fonundan 12.824.128.837 TL tutarında “Özel Kesim Kuponlu Tahvil” başlığı altında “mali duran varlık” görünmektedir. 2018 Eylül ayında, kamu bankalarından 10 milyar 875 milyon lira tutarında tahvil alındığı bilgisi doğrultusunda, kalan 2 milyar dolar tutarındaki para ile ne alınmıştır? sorularına da önergesinde cevap aradı.

 

Editör: TE Bilişim