İYİ Parti Denizli İl Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Merkez Delegesi Hüseyin Özdemir, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Özdemir, 3 Aralık Günü, engelli vatandaşların sorunlarına ve ihtiyaçlarına dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak açısından önemli bir tarihtir.

3 Aralık’ın Dünya Engelliler Günü olarak kutlanması elbette ki çok önemli, ancak engelli vatandaşlarımızı sadece yılda bir gün hatırlamak ve sonrasında unutmak doğru bir yaklaşım değildir” dedi.

Türkiye’de engellilerin sayıları tam olarak bilinmiyor ama sayıları 10 milyonu aşıyor diyen Özdemir, engelli bireyleri topluma kazandırmak ve onların sorunlarına yanıt bulmak adına siyasete girdiğini belirtti. Bir engellinin halinden anlamanızı beklemiyorum ama engellilere bir engelde siz olmayın diyen Özdemir, yerel yönetimlerde ki idarecilere daha duyarlı olmaları için seslendi. Önemli sorunlara dikkat çeken İYİ Parti Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Özdemir, tüm engellilerin yaşadığı sorunları ve çözümlerini maddeler halinde sıraladı.

İhmal ve göz ardı gibi birçok nedenleri içine alan sistemden kaynaklı engellilik olgusuyla karşı karşıya bırakılmış insanlarımızın sorunlarının çözümü noktasında sorunu yaşamakta olanın etkili ve somut çözüm üretin, üretemiyorsanız bu işlerle uğraşanlardan yardım isteyin.

• Belediye sınırları içerisindeki engellilerin tespitinin yapılması için çalışmalar yapılması ve belirlenen sorunların öncelik sırasına göre çözümlenmesini sağlayın.

• Engellinin kimsesinin olmayışı gibi nedenlerden dolayı bakıma muhtaç olanlara bakım evleri açmak ve bu bakım evlerinde profesyonel elemanlar çalıştırılarak engellilerin huzurlu yaşam sürdürmelerini sağlayın.

• Belediye bütçesinin makul oranda engelliye sunulacak katkı ve destekler için fon ayrılmasını sağlayın.

• Belediye sınırları içerisindeki yaşayan engellilere maliyeti oranında konut yapmak, yapılan bu konutları engelliye uygun hale getirmek.

• Belediye sınırları içerisinde yaşam sürdürmekte olan engellilerin sosyal güvencesi olmayanlara korumalı iş atölyeleri, şirket veya vakıflarca desteklenmesinin sağlanması.

• Belediye sınırları içerisinde bulunan engellilerin kurum ve kuruluşlardaki işlerinin takibi evden ilgili kurum ve kuruluşa ulaşımını sağlayacak "alo engelli hattı" kurularak bir araç ve yeterince personelle hizmet sağlanması.

• İstihdam alanında %3'lük çalıştırma kotasına kesinlikle uyularak, belediye bütçesi uygun ise bu kotanın üzerine çıkılmasına çalışılmalıdır. Ayrıca belediyeye ait büfe, otopark, park bahçeler gibi mesleki alanlarda engelli istihdamına özen gösterilmelidir.

• Belediye bünyesinde kurulmuş olan engelliler meclisi araç, gereç ile bütçe verilerek aktif hale getirilmeli, engelliler meclisi bulunmayan belediyelerde tam donanımlı engelliler meclisi açılmalıdır.

• Ulaşım alanında engelliler engelli kimlik kartı esas alınarak ücretsiz seyahatleri sağlanmalı, iki durak arasındaki uzaklığa göre engelliye özel duraklar belirlenmelidir.

BİZ ENGELLİYİZ, BİR DE SİZ ENGEL OLMAYIN

• Engellilikten kaynaklı kaybedilen vasıf ve yeteneklerin tekrar kazandırılabilmesi için rehabilite, edinmesi gereken engellilere dönük başta tıbbi olmak üzere sosyal, mesleki içerikli rehabilitasyon merkezleri açılmasının sağlanması. Bu merkezler ücretsiz olarak hizmet vermeli merkeze ulaşımları için ücretsiz servis hizmeti sunulmalıdır.

• Vasıfsız engellilerin meslek alanında eğitimleri için kurslar açılmalı veya açılan kurslara destek verilmelidir.

• Sosyal faaliyet alanında topluma engellilik seminerleri ve paneller düzenlenmeli bu sayede hem engelli nüfusu azaltılmalı hem de toplumun engelliye bakış açısı değiştirilmelidir.

• Belediye hizmetlerinin etkili ve somut olabilmesi için ilgililerin görüşü doğrultusunda hizmet verilmelidir. Ayrıca sivil toplum örgütleri desteklenmesi

• Engellilikten kaynaklı kullanmak zorunda olunan yürüme cihazı, ortez, protez, tekerlekli sandalye gibi araç gereçlerin Belediyece temin edilmesinin sağlanması.

• Belediyenin düzenlediği sosyal ve kültürel faaliyetlerde engellilerin yer almasına çalışılmalı, yürüyemeyen engelliler evlerinden alınıp, evlerine bırakılma yöntemi ile etkinliklere katılmaları sağlanması.

Yerel yönetimlerde mevcut adaylara ve yeniden aday olacaklara seslenen Hüseyin Özdemir, bu sorunları hepimizin bir gün yaşayabileceğini ve çözümünün aslında çok basit olduğunu söyledi. Bize engel olmayın diyen Özdemir, umarım bir gün bu sorunlarımız çözülür. Engelsiz bir gelecek dileğiyle” diyerek mesajını sonlandırdı.

Editör: TE Bilişim