Denizli Haber - Denizli İYİ Parti Milletvekili Yasin Öztürk TBMM’ye bir kanun teklifinde bulundu. Milletvekili Öztürk hasta bezinde uygulanan %18’lik Katma Değer Vergisi’nin %1’e düşürülmesi için verdiği kanun teklifine güçlü gerekçeler sıraladı.

Yasin Öztürk yatak hastası ve yaşlı hastaların kullanmak zorunda kaldıkları alt bezlerinin tutarının Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ödediği tutarın çok üzerinde olması nedeniyle, hastaların hem bez temininde sorun yaşadığını, hem de ekonomik sıkıntı nedeniyle günlük bez değişim sayısında kısıtlamaya gittiğini belirtti.

2017 yılında Türk Eczacıları Birliği ve Sosyal Güvenlik Kurumu arasında imzalanan İlaç Alım Protokolüne ek "Tıbbi Malzemelerin Temini Sözleşmesi" ile kurumla sözleşmesi olan eczanelerden hasta alt bezinin temini sağlandığını belirten Öztürk  hastaların prosedürle uğraşmalarının önüne geçmek amaçlı iyi niyetli bir uygulama olduğunu söyleyerek, hastaların artık prosedürle değil ekonomik koşullarla boğuştuğunu vurguladı.

Açıklamasında “SGK, hasta bezlerinde 2 aylık, 240 adet bezin geri ödemesini karşılamaktadır. Buna göre bir hasta günlük en fazla 4 defa bez değişimi yapabilmektedir.Ocak-2020 güncel fiyatlarına göre Kurumun 2 aylık 240 adet bez için vatandaşa bel bantlı ve külotlu bezler için ödediği tutar 355 TL’dir. Ancak vatandaş eczaneden aynı sayıdaki bel bantlı bez alabilmek için fazladan 244 TL, külotlu bez alabilmek için yine aynı şekilde fazladan 645 TL fark ödemek zorunda kalmaktadır. Bu tutarın altında hasta alt bezi temin etmek mümkün değildir” iadelerini kullanan Milletvekili Öztürk “Özellikle dövizdeki dalgalanmalar hasta alt bezi fiyatlarına SGK’nın ödeme kapsamının üzerinde yansımıştır. Bu durum, sağlık açısından bu ürünü kullanmak zorunda olan hasta ve yakınlarında bez sayısının kısıtlamaya neden olmuştur. Bez kullanan hastaların büyük kısmının yatak hastası olduğu düşünüldüğünde, bu kısıtlama hem Devlete, hem de vatandaşa  yatak yaraları, pişik tedavileri gibi ekstra masraflara yol açacak geri dönüşlere yol açmaya başlamıştır” dedi.

Bazı rahatsızlıklarda hasta bezinin rapor edilmesinin mümkün olmadığını ve hasta SGK’dan geri ödeme almadan da bu bezleri kullanmak zorunda kaldığını belirten Öztürk, “Hasta bezi fiyatı bu kadar pahalı iken, sağlık açısından zorunlu bu bezi kullananların ödediği KDV oranı da yüzde 18’dir.

Hasta alt bezi, lüks değil, zorunlu bir ihtiyaçtır. Zorunlu bir ihtiyaç için alınan yüzde 18’lik KDV oranının, yüzde 1’e düşürülmesi bu vatandaşların bütçesini rahatlatmak adına zorunlu bir düzenleme olacaktır.” İfadelerini kulandı.

Editör: TE Bilişim